Årets första kalv är nu här

Så var det äntligen dags i år igen, kalvningssäsongen är igång för idag kom första kalven. En pigg kvigkalv var först att titta ut. 

Första kalven

Jag skrev häromdagen att vi var helt redo för kalvningarna att sätta igång, förutom att avelstjurarna gick i kalvgömmorna. I dag började vi dagen med att flytta avelstjurarna och senare idag satte kalvningarna igång. Det var nästan precis som att de gick och väntade på att allt skulle bli helt färdigt innan de satte igång. Nu är alltså kalvningssäsongen igång och allt gick precis så bra som man kan önska. Hon klarade kalvningen helt själv, kalven verkar pigg och ko och kalv gjorde det de ska. Väldigt skönt med en bra start, det skapar en bra känsla inför resten av kalvningarna. Kalvningarna skulle ju teoretiskt starta den 27 februari, men inte helt förvånande så följde praktiken inte helt det teoretiska.

Här är kalven alldeles nyss utkommen och bearbetas av kon.
En kvigkalv var förs ut att komma i år.
De övriga korna verkar lite nyfikna på vad som försiggår.
Kon och kalven håller numera till i en kalvningsbox.
Avelstjurarna har nu fått flytta ut från kolagården helt och hållet. De går numera i den gamla lagården.

Nu har min fru precis kommit hem från en liten sväng i lagården. I vanliga fall är vi väldigt duktiga på att hålla lagårdslukt från hemmet, men under den här perioden smyger det in lite ihop med min frus kvällspromenader i lagården. Aja hursomhelst nu är det skönt att det är igång, Hoppas vi har en bra säsong med mycket pigga kalvar framför oss.