Bra start på kalvningssäsongen

Kalvningarna har nu hållit på i nästan en vecka och det har nu kommit nio kalvar på nio kor. Det känns helt klart som en bra start!

Bra flyt

Nu har som sagt var kalvningarna varit igång i nästan en vecka, första kalven kom 22/2, och sedan dess har det flutit på bra. Det har inte kommit en kalv varje dag, men på sex dagar har det kommit nio stycken. Jag ska erkänna att jag inte räknat med att det skulle sätta sådan fart på en gång. Teoretiskt skulle kalvarna börja komma 27/2. Jag trodde nog att vi skulle få ett par-tre stycken tidigt och sedan skulle det bli uppehåll i några dagar. Det är ju inte helt ovanligt att det är så och det hinner säkert dyka upp, men än så länge har uppehållet uteblivit. Idag var förövrigt toppdagen än så länge och det har i skrivande stund anlänt fyra stycken kalvar. Hoppas detta bra flyt håller i sig.

Första kalven 22/2
Här bakom kon gömmer sig den färskaste kalven, nummer nio i ordningen.

Bra start

Förutom bra flyt i kalvningarna gällande tempo, så har det även varit en väldigt bra start. Lägesrapporten just nu är att 9 utav 60 kor har kalvar och vi har just nu 9 till synes pigga kalvar, hur bra som helst tycker jag. Det är inte alltid det är så, särskilt inte i början tycker jag. Det brukar kunna vara någon av de första kalvningarna som det går lite snett för någon kalv. Nu har det än så länge inte gjort det och det får vi glädjas åt. Utav dessa nio som har anlänt har en behövt lite hjälp med att komma ut, men annars har allt gått helt av sig självt. Den som behövde lite hjälp med att kalva var en kviga som inte riktigt kom igång som den skulle, men med lite hjälp så gick allt kanon. Nu skulle det vara väldigt skönt om det fortsatte på denna bana med snabba lätta kalvningar med levande och pigga kalvar som resultat. Något litet bakslag får man nog räkna med, men det skulle vara skönt om det uteblev. Nu kan vi ändå vara glada åt att det varit en bra start.

Lite bilder på kalvar tagna av Jan och Christin Larsson:

 

Kamerorna är verkligen värdefulla nu. De sparar mycket tid och att man slipper vara nere och störa i lagården i onödan.
Kalvarna är riktigt pigga och här ser man en liten svart som racear runt.
Datorn i personalrummet agerar nu mest som ko-tv.
Märkning av kalv. Detta går väldigt smidigt och säkert när kon lätt kan stängas ut med en grind. Det behövs egentligen oftast inte, men better safe than sorry. Det räcker med en ilsken/för beskyddande ko och en gång med otur för att något otäckt ska kunna hända.

Som man kanske kan gissa är det mycket som handlar om kor och kalvar just nu, men vi har även hunnit med att få ihop och skicka in EU-ansökan inför detta år. Skönt att kunna bocka av även det från to-do-listan. För mig själv handlar det just nu egentligen inte så mycket om kor och kalvar, utan mer om mina barn för nu är jag lite föräldraledig några dagar.

Nu håller jag tummarna för att resten av kalvningssäsongen flyter på minst lika bra, fortsätter vi i samma tempo som nu så är vi färdiga om 34 dagar.