Demokörning Deutz 7250 TTV

För året hade vi den stora äran att få demoköra en Deutz 7250 TTV. Nu så här nio månader efter har jag hunnit smälta upplevelsen och ska här dela med mig av den. Deutz var för mig ett helt obekant märke som jag endast sett på bilder, genom bilfönster och på mässor förut, så det var verkligen spännande att få prova en på riktigt i verkligheten. Här kommer lite kort om min upplevelse.

Förord

Som vanligt när jag skriver om en traktor jag provat här så gör jag så gott jag kan utifrån min upplevelse. Det kan va så att jag missförstått något eller inte har koll på någon funktion, men då hoppas jag att jag snabbt via kommentars fältet blir tillrättavisad. Jag hoppas och tror ändå att jag har hyffsad koll på det jag nämner här. Jag ljuger i alla fall inte med flit, det kan jag lova. Hursomhelst så är detta med traktormärket Deutz väldigt spännande. Det är ett märke jag har dålig koll på, och det är nog kanske mest för att de saknat lite representation i vårat område. Den här som vi demokörde kördes upp till oss från Linköping. Däremot så vet jag att det finns några stycken som rullar lite här och var och de som kör dem verkar inte helt missnöjda. En sak är i alla fall säker och det är att man inte ska dö nyfiken, så när vi fick chansen att prova en Deutz så tog vi den absolut. Vi hade en önskan om att få provköra en i den storleken som känns mest aktuell och i ett för oss viktigt moment, och den önskan gick att lösa. Detta gick att lösa och en 250 hk stark traktor med fullutrustad GPS dök upp så vi kunde prova att köra lite gödning på vallarna med hjälp av styrfil. En demokörning mitt i prick skulle man kunna säga.

Traktormodelen

Traktorn som vi testade var alltså en 7250 TTV och är en traktor i 250 hästars klassen med en vikt på cirka 10 ton och steglös transmission. Vad jag förstod så var den fullutrustad med allt som gick. Här finns länk till en broschyr på traktorn : Klicka här för att komma dit .

Momentetet

Det arbetsmoment som vi tyckte var mest intressant att prova var något inom växtodlingen som vi gör mycket och som kunde ge traktorn chansen att visa vad den går för, både gällande körning och tekniken. Gödnings spridning med hjälp av styrfil blev alltså det perfekta momentet att testa. Dels för att få prova körningen, men också för att få testa GPS-tekniken för precisionsodling. Idag är ju fungerande och lättanvänd GPS ett måste för många traktorer som används i växtodling. Det är absolut en faktor som jag tycker måste tas med när man kollar på traktor.. Så att köra lite kalium på våra vallar med hjälp av styrfil blev det perfekt arbetsmoment.

Nu om körningen, vi börjar med lite bilder:

Deutzen anlände med lastbil från Linköping.
Efter genomgång av säljare och servicetekniker så kopplades traktorn direkt på gödningsspridaren för att se så att allt fungerade. Bra med genomgång direkt, särskilt när det var ett för oss helt nytt märke. 
En titt inifrån hytten. Hytten var inte den rymligaste jag suttit i, men jag upplever att sikten var god.
Armstödet ser ut som i de flesta moderna traktorer. Det fanns en körspak med de viktigaste funktionerna i, samt programmerbara knappar för ISOBUS- AUX. I övrigt fanns allt man kan önska sig i armstödet. Det var lättåtkomligt, symbolerna lätta att tyda och jag upplever att funktionerna var lätta att hitta. Körspaken hade en trevlig utformning och var och enkelt bekväm att använda. 

Touchskärmen som satt på armstödet, skärmen där allt styrs och ställs in från. Här var allt helt nytt för mig. Det brukar alltid vara lite nytt när man sätter sig in i en traktors ”operativsystem”, men vissa är lättare att sätta sig in i än andra. De brukar vara mer eller mindre självlärande och logiska. För mig var detta system inte helt så logiskt och lättlärt som andra system jag sett och jobbat i. Det tog lång tid för mig att förstå strukturen och hur det fungerade när man vill ändra inställningar. Det gick ändå att göra det man önskade, även om det för mig tog lite tid att hitta och jag inte tyckte allt var helt logiskt. Men som man säger inget är lätt förens man kan det. Allt man önskar finns ändå här i, bara man hittar det. 
En annan grej gällande skärmen var att den inte var den snabbaste skärmen. Det var lite seg från att man tryckt till att det hände något ibland och ibland såg den ut så här. Detta passar inte riktigt mig…. Min fingrar är lite för rastlösa för att det inte ska hända något när det trycker på en knapp.
Förutom touchskärmen i armstödet så finns även en lite display i mittkonsolen framför ratten. Den displayen går att ändra layout på lite så att den visar det man vill, inom vissa ramar.
Körspakens knappar har möjlighet att tilldelas att manövrera ett ISOBUS-redskap.
Något som jag gillade stark med traktorn var att man genom en programvara i skärmen kan använda en vanlig surfplatta som UT helt trådlöst. Här på bilden har jag kopplat en Ipad till traktorn och kommer då åt att se och kunna manövrera vissa fönster från traktorns skärm.
Här använder jag en Ipad som UT för att se och manövrera gödningsspridaren, smidigt. Fungerar detta fullt ut så är det en väldigt trevlig lösning, att använda en surfplatta istället för en UT från maskintillverkare är en lite billigare lösning. Men då måste det som sagt var fungera och jag ska erkänna att jag hade lite strul med att få detta att fungera perfekt. Kan varit handhavande, men tror inte att det bara var det som gjorde att det strulade. Lite buggar och uppklopplingsstrul är min upplevelse. En sak som däremot har stora fördelar med denna trådlösa uppkopplingen är när något ska göras ute på spridaren och man samtidigt behöver se det. Det kan vara till exempel en kalibrering av något och då är det smidigt att kunna se och justera samtidigt, då behöver man inte vara en som sitter inne i traktorn och en som är ute utan man kan lätt göra sådant helt själv.
Nu hoppar vi in lite i GPS-systemet och styrfiler. Detta är nästan aldrig enkelt tycker jag, men utgångspunkten var att jag skulle få inte dem fälten som skulle köras, både med fältgränser och linjer, samt styrfil för styrning av kaliumgivan gjord efter markkarteringen. Det är alltid struligt med format och mappstrukturer innan man lär sig tycker jag och detta var absolut struligt och tog tid. Tyvärr så saknades även lite support på just detta ämnet just när vi demokörde, men till slut lyckades jag få till allt som jag ville.
Styrfil inlagt i form av Shape och befintliga fältgränser på plats. Redo för att åka helt enkelt. Det var inte alls enkelt att få till allt, men till slut så gick det. 
Vy under körning
Dekal med dem ISOBUS funktioner som traktorn har.
Ute vi frontlyften fanns de knappar man kan önska sig. Både för att höja/sänka lyftarmarna samt att manövrera ett hydrauluttag.
En sak jag gillade skarp med bakskärmens manövreingsknappar var att kraftuttagets på och avslag satt väl avskilt från dem övriga och även hade en liten extra kant runt sig. Det gör att det är mycket svårare att råka trycka på fel knapp. Det är ju väldigt otäckt om man råkar dra igång kraftuttaget av misstag när man tror man bara ska sänka lyftarmarna lite.
Arbetsbelysningen gjorde att man såg det man behövde, men inte mer.

Detta var lite om traktorn i bilder och text, men nu är frågan vad tyckte jag om traktorn då?!

Det är alltid jättesvårt att snabbt bilda sig en rättvis bild av en traktor tycker jag. Första intryck är en sak och sedan kan det helt kastas om när man satt sig mer in i allt och lärt sig mer. Nu ska jag ändå vara ärlig och säga att det spontant inte var en favorittraktor. Det betyder inte alls att jag tycker att den är utdömd på något sätt, men den kvalar inte in högt på min topplista i dagens läge. Däremot så är det absolut en fin traktor med bra komfort och den klarar det jag tycker en traktor ska göra. Jag tror att om jag fick sätta mig in i traktorn lite mer och lära mig allt så skulle den helt klart klättra på topplistan. Jag tyckte att det var lite svårt att komma underfund med hur allt fungerade och efter vad jag är van vid så var inte allt helt logiskt. Däremot ska man inte glömma att den här traktorn är i en helt annan prisklass än de dyrare märkena på marknaden samtidigt som den kan göra samma saker och det gör den helt klart attraktiv. Så vill man ha mycket funktion för pengarna är nog detta ett bra alternativ det tror jag absolut.

Lite allmänna bilder:

 

Detta är helt klart en traktor värd att prova!!