Gödningsspridaren är framtagen och provkörd

Våren är i luften och även om vi inte står riktigt i startgroparna för att köra gödning, så vill vi vara redo när det väl är dags. Därför fick idag gödningsspridaren komma fram i solljuset för provkörning.

Redo när det är dags

Fina dagar gör att starten på växtodlingssäsongen närmar sig och om inte stenplockning hinner för så är gödningsspridning först ut av fältarbetena. Det är inte riktigt dags än, men det kan närma sig snabbare än vad man tror. Hursomhelst så vill vi vara redo när det är dags. Det finns ju inget värre än när man väl bestämt sig för att köra och det då inte går på grund av tekniskt strul eller andra trasor. Dessa problem kan ju magiskt växa fram under vintern på olika sätt, och det kan vara allt ifrån ärgade kontakter, råttor eller en enkel program uppdatering som är orsaken till att det inte fungerar som det ska. Därför så känns det alltid skönt att vara ute i lite god tid ifall något problem måste lösas, kanske en klurigt bugg som måste lösas eller lång leveranstid på reservdelar kan fördröja det hela annars. Nu vet jag inte riktigt om vi är ute i god tid, men hyffsat god tid i alla fall och det har inte känts som någon panik än direkt, men snart så…

Lysande sol och grönt vete sätter fart på gödselspridarkänslorna och får en att vilja kolla så att allt fungerar.
Första steget var att plocka fram spridaren där den stått undangömd sedan i höstas.
Framme och redo
724:an har fram tills idag stått med snöblad och sandspridare kopplat.
Just nu känns det rätt att nu byta från sandspridare till gödningsspridare.
Sen var det bara att koppla ihop gödningsspridare och traktor och hoppas på det bästa.

Hur gick det då?

Då är den stora frågan, hur gick det då? Irritation och felsökning eller bara lycka och provkörning? Rätt svar är lycka och provkörning, allt var bara plug-and-play så fungerade det som det skulle. Det konstiga är att man nästan blir förvånad när allt bara fungerar och hoppar igång, fast det är så det borde vara. Jag räknar absolut med att det ska fungera, men blir ändå lite konstigt förvånad, skumt.. Hursomhelst så var det väldigt skönt att allt verkar fungera som det ska, kontakt direkt, redskapet laddades in direkt som det skulle, allt verkar prata med varandra och inget verkar ha kärvat ihop. Detta bådar gott inför säsongen. Spridaren har 14 727 hektar, spridit 1212 476 kg och gått 443 timmar så helt ny är den inte längre. 2018 gjorde den sin första säsong hos oss och då var den helt ny. Än så länge har jag inget ont att säga om spridaren och hoppas att jag inte har det efter den här säsongen heller…

Här följer några bilder från uppstarten:

Snart dags för tuppens minut
Det är alltid skönt när detta dyker upp direkt.

Alltid skönt när det som skärmen säger ska hända händer i verkligheten också. Här testkör jag slidesen för utmatningen.
Dagens testkörning gick precis som den skulle, skönt!
Nu står den där testkörd och redo för säsongen. Nu ska vi bara bestämma vilka däck vi ska ha på traktorn. Breda för bra bärighet eller de som sitter på om vi ändå ska köra på nattfrost. Vi får se vad framtiden har att utvisa.

Sådär nu är vi i alla fall nästan helt redo när det är dags, frågan nu är bara när det är dags. Inget regn och fina dagar i prognosen som det är nu kanske sätter fart på det hela, vi får se….