Breda hjulen är på

Livet är fullt av beslut och beslutsångest, stora och små beslut och stora och små doser beslutsångest. Kvävepremiären för året står för porten och frågan har varit lite vad vi ska ha för hjul på traktorn. Vi har gjort lite olika, men nu åkte de breda hjulen på.

Breda eller halvsmala

Ja, så här inför första svängen kväve på fälten brukar det var lite olika bud här huruvida vi ska ha dem bredare hjulen eller dem ”vanliga” hjulen på traktorn. Den här gången föll valet på de bredare hjulen, 710 hjul fram och 900 hjul bak. Det handlar lite om en kompromiss mellan bärighet och risken för körskador. Vi kommer nu att försöka utnyttja nattfrosten för att få ut en första givan på åtminstone höstrapsen och det tidiga vetet. Det bygger lite på att nattfrosten ska ge bärigheten och då borde ju inte breda hjul behövas. Nu är det däremot lite så att det inte är sådär klockrena minusgrader för att få kanonförutsättningar med bra bärighet, så vi safear lite och sätter på de breda hjulen. Det finns risk att vi råkar ge rapsen lite extra stryk där vi köra då, men det borde den kunna kompensera någorlunda för. Än så länge har vi klarat oss bra från körskador på grödan även när vi haft breda hjul i kombination med frost som gör plantorna sköra. Så efter några svängar hit och dit så föll beslutet på att sätta på de bredare hjulen. Rätt eller fel, det beror nog på hur man väljer att se på det. Beslutet är hursomhelst taget och beslutsångesten finns där som vanligt, men det positiva är att den snart kan mynna ut i antingen ångest på grund av körskador eller utandning för att det gick bra…

Efter lite funderingar så åkte gödningstraktorn in i verkstaden för hjulbyte.
Det är en operation som kräver både hjulbyte och byte utav skärmar.
Bort med dem smala skärmbreddarna
På med dem bredare
Smidig hantering av hjul med klämma…
och däckvagn
Lufttryck – check
Breda hjul på
Sen var det bara att koppla på vikt och spridare.
Nära att vara redo.

Imorgon kör vi,

om det går.. Vädret har hoppat lite fram och tillbaka minst sagt. Det som förut såg ut som en vecka full med frostmornar har nu ändrat sig och det är lite mer tveksamt nu. Hursomhelst så har vi nu bestämt att det är dags att köra för oss så fort det går, och om vi har tur så går det imorgon. Vi kommer att börja med rapsen och fortsätta med vete sen direkt. Hoppas på en kall natt som bringar mycket bärighet på höstrapsen, då har vi snart kickat igång den här odlingssäsongen på riktigt.

Förberedelser inför eventuell gödselpremiär imorgon.
Lastat och klart för i alla fal en del av arealen.
Gödningsekipaget står nu helt redo i verkstaden och hoppas att få ge sig ut imorgon.

Så imorgon kan alltså bli starten på detta års kvävekaruseller, vi får se….