Årets första kväve är utkört

Efter vinterdvalan var det idag äntligen dags att sparka igång växtodlingssäsongen, och det gjorde vi i morse 04:30 med att sprida kväve på höstrapsen. Skönt att vara igång, det måste nog betraktas som en relativt tidigt start. 

Igång igen

Så var det äntligen dags för lite gödningsspridning igen, i morse utnyttjade vi nattfrosten för att mata höstrapsen med en första omgång kväve. En otroligt skön känsla att vara igång igen, det blir en viss härlig känsla som fyller kroppen när man får ge sig ut på fälten och jobba igen efter vintern. Nu har all våran höstraps, 55 hektar med blöta områden borttagna, fått sin första giva. Det var kanonförutsättningar i morse och allt flöt på väldigt smidigt. Efter rapsen fortsatte vi med vårat tidiga vete av sorten Linus och där hann vi beta av 35 hektar innan frosten gick ur marken och det började kladda. En god start på säsongen måste jag nog påstå.

Här står spridaren i morse i väntan på årets första fyllning.
Nattfrosten fick bli våran vän i morse när första kvävet kastades ut.
Frusen raps som väntar på lite mat.
Bra bärighet.
Bra bärighet på de flesta platserna, förutom vissa blöta områden, som vi inte riktigt satsar på just nu. Dessa områden lider lite på grund av en konstigt situation med ett dike och dess rensning…
Mat till rapsen i form av NS 27-4
De breda hjulen i rapsen kan kanske ge lite körskador, men det räknar vi med. Tror inte att det blir så allvarligt faktiskt.
Fyllningspatrullen som sköttes av farsan.
Ny nollruta i anslutning till de tidigare nollrutorna.
När vi var färdiga med rapsen fortsatte vi lite med vete.
Till slut började det kladda och ekipaget fock parkeras för dagen, men går allt som det ska så drar vi igång skapligt imorgon igen.

Givan

Vad körde vi då, i vilken mängd och hur? Det är fortfarande tidigt och risken för diverse vädersvängar finns, även om de inte syns i prognoserna just nu, så vi räknar detta som en startgiva. Vi bedömer ändå chanserna som större än riskerna och vet att den tidiga givan brukar göra stor nytta hos oss. Historiskt har vi legat på en startgiva på cirka 60 kg N/ha, men nu i år så har vi höjt den med ytterligare 21 kg N/ha. Det gjorde vi i alla fall på dagens fält för att vi vet att de har lite sämre möjlighet att leverera markkväve. Sen så har vi historiskt inte sett några förluster från våra tidiga givor, men däremot fördelar för skördenivån, så i år vågar vi höjda givan lite. Vet inte om vi kommer göra det på alla fält, men vi gjorde det i alla fall idag. Funderingarna och tankarna får snurra lite, så får vi se vart vi landar på resten. Givan idag både på rapsen och höstvetet kördes i alla fall i form av NS 27 -4 och med en giva på 81 kg N/ha. Givan spreds som en rak giva helt och hållet. Det gjorde den för att vi nu satsar på att gödsla upp en jämn grundnivå. Senare kommer givan troligtvis att styras till höstrapsen med hjälp av Atfarm och satellitbilder från i höstas, men det beror lite på hur våren blir….

Här kommer lite bilder från morgonen:

 

 

 

Nu hoppas vi på fina förutsättningar imorgon bitti så att vi kan åka lite igen.