Första kvävesvängen – check

Minusgraderna på mornarna och oron för ännu en torr början på växtodlingssäsongen har gjort att vi fortsatt gödsla på det vi kunnat. Det har resulterat i att vi nu i förmiddags gick i mål med första gödselrundan för i år och nu har även lite vall fått sig en omgång kväve. 

Mera kväve

För bra förhållanden för att låta bli rådde igår och idag morse så vi har nu slitit på och hunnit över de sista hektaren höstsäd. Det gör att all höstsäd nu har fått sig kväve och svavel i form av en liten startgiva. Det känns lugnande, tycker jag. Ifall det nu blir ännu en torr start på säsongen utan nederbörd så har vi i alla fall fått ut en liten del av grundgivan som borde kunna göra nytta även då. Det kanske ändå blir en alldeles perfekt vår och försommar med lagom med regn vid rätt tillfällen, men det kan man ju inte räkna med så denna lilla försäkring med lite tidigt kväve känns helt klart lugnande. Det skulle kunna vara så att det kanske är lite extra viktigt i år med lite tidigt kväve, eftersom det finns starka misstankar om att en hel del kväve kan ha försvunnit under höst och vinter. Det återstår att se, men risken att det stämmer är nog större än chansen att den är fel…

Uppstart av dagen 04:30 i morse.
Ännu en morgon med lastning innan solen tittat upp.
Gödsling i lampans sken.

 

I morse vid 04:19 var detta temperaturen hemmavid.

En underbar morgon att susa fram på vetet i. Precis lagom till att frosten försvann från ytan och det började kladd så blev vi färdiga på vetet.

Fortsatte på vallarna

När vi var färdiga med vetet så gav vi oss på att gödslar lite vallar. Det blev en liten improvisation och var inte planerat. Vi saknar nämligen den gödseln som ska läggas på vallarna, den NPK som vi planerat använda har inte dykt upp än. Ska man tror snacket så verkar det även osäkert på när det kan tänkas dyka upp, ska tydligen vara svårt att få tag på överallt… Hursomhelst så tyckte vi att det var för bra förutsättningar att för för att låta bli, så vi tänkte om. Plan B får bli NS 27-4 nu i första svängen och sedan en sväng med Kalium så fort vi får tillfälle igen. Det borde inte bli dåligt, fosfor får vi gödsla senare helt enkelt. Givan vi körde på vallarna idag var 90 kg N och det är lite högre än vi gjort senaste åren. Det har med två saker att göra. Dels så är vi i behov av en högre skörd i år än vad vi varit de senaste åren. Detta eftersom vi haft som mål att bli av med lite foder vi haft i lager och det har vi lyckats bra med. Sen så misstänker vi att det kanske kan vara lite sämre med kväve med från förra året än vad vi är vana vid. Nu är det i alla fall gjort och 32 utav våra 55 hektar vall är nu gödslade. Resten tar vi senare..

Efter vetet gav vi oss på vallarna.
De verkar ha klarat vintern bra och väntar nu bara på att få komma igång och växa så det knakar.
Lastning
Målfoto för första kvävesvängen. Här har vi precis gått i mål med första etappen gödsling för i år.

Mulljordarna får vänta

Det är ju som sagt var fortfarande lite vall areal kvar att gödsla för våran del, och det är helt enligt plan. Det som är kvar att gödsla nu är våra mulljordar och där tar det nog ett tag innan vi både kommer ut och det är lämpligt. De är blöta och kalla fortfarande och jag misstänker att de kommer att vara det någon månad till. Däremot så har vi varit och gjort andra insatser på mulljordarna, vi har försökt rädda lite balar där. Balarna blev ju kvar i fältkant i höstas med plan på att tas hem med hjälp av tjälen. Det hände delvis, men inte helt enligt plan. Det har varit full fart med mycket annat, som till exempel snöröjning varje gång detta skulle ha kunnat gått. Baksidan med detta är att rovfåglarna nu festat på balarna och haft håll på alla de övre balarna. Inte kul alls och tyvärr inte helt oväntat heller, men det gör det inte mindre tråkigt. Nu gör vi i alla fall ett försök att rädda de balarna som går innan de blir förstörda, det är ju ändå en hel del värde i varje bal. Problemet är att det inte bara är att åka och hämta balarna, det är som sagt var lite blötigt också..

Balar i fältkant var en kanonidé i höstas, nu känns det inte alls lika kanon. Här är i alla fall ett försöka att få hem några balar.
Som syns här på bilden så är alla det hål i alla de övre balarna. Ytterligare en negativ sak med mulljord är att det drar en hel del rovfågel…
Det var inte riktigt bara att köra hursomhelst vi lastning utan lite improvisation krävdes.
Blöta områden precis vid balarna försvårade det hela.
Balar på väg mot släp.
Ett lass utav gårdagens två

 

Parallellt med allt rullar kalvningarna på. Här är morgonens kalv alldeles nyfödd.
En annan syssla i dag blev att laga vattenkoppar.

Så har det snurrat nu. Vad morgondagen har att erbjuda vet jag inte, men att sätta klockan på 04:45 istället för 03:00 känns lite som sovmorgon…