Halvvägs och förbi i kalvningarna

Kalvningar fortsätter att ticka på i lagom tempo och nu i veckan passerade vi 30 kalvningar utav 60. Det har sedan fortsatt ytterligare och i skrivande stund har 36 kor kalvat, halvvägs och förbi helt enkelt.

Fortsatt bra säsong

Kalningssäsongen har ju nu pågått ett tag och än så länge har den faktiskt gått väldigt bra. Vi har nu haft 36 kor som kalvat och än så länge har i inte förlorat en enda kalv, riktigt skönt. Däremot så har vi fått två tvillingpar och det gör att vi nu har två kalvar fler än vad vi har kor som har kalvat. Det är också lite skönt. Hoppas nu bara att de inte behövs för att vi ska gå jämnt ut på slutet, utan att vi kommer gå ur säsongen med minst plus två på kalvar gentemot kalvade kor. Bakslag brukar ju alltid kunna komma, men än så länge får vi försöka njut av att säsongen gått bra. Det går också i ett hyffsat tempo, även om det inte kommer kalvar varje dag så har det på 24 dagar kalvar 36 kor, så det är i alla fall 1,5 ko som kalvat/dag i snitt. Håller som vanligt tummarna för att det går fortsatt bra, allt blir så mycket lättare då.

Våran kalv 500 blev årets kalv nummer 37 att komma.

 

Lite bakslag

Jag själv har inte varit med så mycket i kalvningarna, utan det har varit full fart med mycket annat. Jag har alltså inte jättekoll på allt som sker, men här kommer lite rapporteringar om det som inte varit guld och gröna skogar än så länge. Jag kanske missar något, men gör ett försök. Vad jag vet så är det två stycken som har behövt hjälp med att få ut sina kalvar, och det har gått bra båda gångerna tack vare hjälpen. Det har även varit ett gäng som behövt hjälp med att dia och det har varit lite bökigt med några av dem, men verkar har gått bra. Sen har vi några kor som tyvärr utmärkt sig som för beskyddande av sina kalvar och gjort lite utfall mot oss. Det kan tyckas vara oskyldigt, men vi har nolltolerans mot det i våran besättning och dessa hamnar på slaktlistan. Det spelar ingen roll att de får fina kalvar, råkar tillfället vara fel så kan det kosta någon av oss som jobbar med djuren hälsan och det vill vi aldrig riskera. Det finns många om och men, men risker ska minimeras så är det. Så än så länge är det ganska så mildra bakslag, om vi nu kan kalla dem för det. Får se om det är likadant i slutet av säsongen.

Här kommer lite färska bilder tagna av Caroline:

Det är inte tomt i kalvgömmorna längre.
Marodör på foderbordet….
Nyfikna kalvar. Jag misstänker att de är nyfikna på min fru som förmodligen sitter i kalvgömman och myser.
Lek och bus, som vid senare års ålder övergår i lite mer allvar.

 

Så det var kalvningarna så här långt. Hoppas alla har en trevlig helg!