Brottats med en hydraulcylinder hela dagen….

Det underbara stormvädret idag gjorde att verkstadsarbete kändes som en bra idé och jag tänkte att jag skulle fixa grävmaskinen lite snabbt. Jag skulle bara söndagsfixa en läckande hydraulcylinder så att grävmaskinen är redo inför kommande vecka. Det blev en större kamp än jag räknat med och än så länge leder hydraulcylindern…. Den har inte vunnit, bara kanske vunnit över mig…

Läckande cylinder

Problemet som idag skulle lösas var en hydraulcylinder som läckte på grävmaskinens rotor. Ett egentligen ganska så enkelt problem att lösa om bara allt samarbetar som det ska. När jag gjorde detta på den andra tiltcylindern så samarbetade allt och det gick både snabbt och enkelt. Det hade jag lite som mått idag när jag kastade mig in i uppgiften att packa om den. Jag lossade cylinder och tog in den i verkstaden, jag var till och med så segerviss att jag lämnade muttermaskinen ute eftersom att jag snart skulle vara tillbaka med en ompackad och ej läckande cylinder. Så blev det inte och några timmar fick jag gå ut och hämta muttermaskinen medan cylinderna fortfarande satt fast i skruvstädet… Det började bra, men fortsättningen blev sämre.

Nu ska snart grävmaskinen igång igen och då måste den vara i bra skick.
Här är den läckande cylindern.
Här är cylindern borttagen och tömd på olja, så här långt gick allt jättebra.
På plats för ingrepp.

Status

Ja, vad är då statusen just nu på denna tjuriga cylinder? Jo, den sitter just nu i skruvstädet och skäms med en halvt avskruva cylindermutter. Allt började kanon. Muttern är fixerad med loctite och behöver värmas loss lite, så det gjorde jag och den började röra sig. Det gick lättare och lättare som det borde och sen pang tog det stop. Det brukar inte vara ett så bra tecken, något gör så att det inte går att snurra riktigt. Då är frågan om den väl lossnar i vilket skick gängorna är. Jag har på flera sätt försökt att få bort den rackarns muttern, och den rör sig sakta åt rätt håll, men väldigt sakta. Det blir ett litet försök imorgon bitti igen, men om den då inte magiskt släpper får hela rasket åka iväg till någon som kan/har bättre grejor. Jag har redan lagt för mycket tid på detta och anledningen till att jag skulle göra det idag var att jag inte har tid i veckan och den eventuellt ska igång snart.. Så att skicka iväg den till någon som kan fixa den medans vi stretar på med annat känns som ett bra alternativ nu och hoppas att den går att få ordning på… Fast jag hatar att känna mig besegrad så här…..

 

Värma lite försiktigt för att bli av med loctiten.
Sen vända på allt och lossa på allt. Det började jättebra i flera varv och sen tog det jättestopp. Och där sitter den nu och skäms….

Oj, vad jag inte gillar att ge upp så här. Det kliar i hela kroppen och jag vill ge mig ut i verkstaden nu, men jag antar att man måste inse när man är besegrad också och sådan panik är det inte. Nu får den troligtvis åka till någon som kan lösa problemet åt oss…