Nu är korna ute

Nionde maj blev datumet 2024 som vårat stora kosläpp ägde rum. Idag fick de allra flesta damerna ihop med sina kalvar komma ut på bete. Jag säger som vanligt, det är lika skönt att släppa ut dem på våren som att ta in dem på hösten.

Kort rapportering från dagen

Idag blev alltså dagen som vi nu förberett oss för under någon veckas tid, utsläpp av kor på grönbete. Fullt fokus och prioritering på att idag köra ut kor och kalvar på sina beten gjorde att vi när vi satte stopp för dagen kört ut 48 kor med sina kalvar på bete. Alla djur kördes ut med transport och hela dagen har enligt mina mått mätt gått bra. Inga skador på vare sig människor eller djur och alla djur är inne i sina hagar och är dessutom väldigt lugna, så sammanfattningsvis en bra dag tycker jag nog. 48 kor och 49 kalvar utkörda idag gör att vi nu har 50 kor och 53 kalvar ute på bete. Det är inte riktigt alla, men nästan. Kvar inne är några som ska få gå i andra hagar, kor som inte kalvat och kvigorna. Även avelstjurarna är kvar inne, men de ska så småningom få komma ut de med.

Sortering av alla djur innan vi börjar köra ut dem.
Kor som nog anar att något är på gång.
Transporten förbereds med lite hö som underlag. Detta föra att det inte ska blänka så otäckt för korna så att de inte vil gå.
Första lasset på väg ut.
Vi började som vanligt med korna

 

När korna var ute så fortsatte vi med kalvarna.
Ny utsläppta kalvar som iakttas av korna.
Full fart på kalvarna och korna följer efter.
Alla kalvar fick inte plats i samma sväng och vissa kor var otåligare att vänta på sina kalvar än andra. Här är en inne i transporten för att dubbelkolla så att hennes kalv inte gömde sig där inne någonstans.
Kor och kalvar
Kalvar på väg ut.

Ganska så snart efter att denna grupp släpptes så hamnade en ko i ån. Inte alls så roligt, men det hela gick väldigt bra. Dike är ganska så ny rensat, det innebär lita branta kanter att ta sig upp för, men också att hon inte fastnade i slammet.
Som tur var så kunde hon få hjälp att hitta en inkommande dike där hon kunde ta sig upp.
Så nu kan vi äntligen få njuta av lite betande djur i hagarna. Det ska bli härligt nu när solen och värmen kommer tillbaka.