Redo för att släppa ut djur

Den senaste tiden har en av våra huvudsysslor varit att se till så att vi kan släppa ut vår kor och kalvar på bete. Nu idag så gick vi i mål med sista förberedelserna, så nu är vi redo närhelst vi tycker att det är lämpligt. Det kan vara imorgon, men vi får se.

Nu är vi redo

Så efter några dagars hyffsat intensivt arbete med att förbereda djur och hagar för betesläpp, så är vi nu äntligen i mål. Vi är nu helt redo för att släppa ut korna och kalvarna på bete. Nu är alla staket som behövs för stunden överkollade och alla brister åtgärdade. Det är ju sisådär bra att släppa ut djuren om inte staketen är full funktionella. Det skulle kunna innebära hur mycket extra jobb som helst med att leta djur kors och tvärs i bygden. Även alla vattenkar som djuren dricker ur är nu på plats och dricksvatten i hagarna är alltså och under kontroll. Nytt för i år hos oss är att vi nu innan betesläpp kommer sätta öronbrickor på djuren som ska gå ut. Dessa öronbrickor ska hindra ansiktsflugor från att smitta djuren med Parafilaria (läs mer om Parafilaria genom att klicka här) . Efter förra året när vi hade ett utbrott av pink eye som också kan smittas med flugor känns det extra bra att ha lite extra skydd på djuren. Öronbrickorna innehåller ämnet cybermetrin och vi har fått det via vår veterinär. Att sätta öronbrickor på kalvarna som ska på bete var en slitsam uppgift måste jag erkänna. Vissa kalvar har blivit rätt så stora och också starka. Taktiken var att jag häll dem och Christin sköte fastsättningen av brickorna. Det gick bra, men man fick ta i så mycket man orkade för att hålla dem små liven. Nu är i alla fall det gjort och både hagar och djur är redo för att få komma ut, nu ska vi bara känna att vädret är rätt så börjar vi släppa ut djur.

Nu är alla staket som för stunden behöver vara hela hela.
Spänningen i staketen är på en godkänd nivå.
Dagarna har bjudit på vackra arbetsplatser. Någon gång ska jag försöka hinna med att njuta lite av den vackra omgivningen också..
Vattenkar på plats med fungerande påfyllning och flottör.
Fler vattenkar.
Kalvar i kalvgömman redo för att få sin brickor.

Bild från när vi märkte.
Jag höll dem och Christin märkte. Ett vinnande koncept som bara kostade lite ömma knän..
Nu är hagarna redo. Hoppas på lite bra väder framåt så kan vi kanske börja släppa ut djuren imorgon.