Vårbruket är igång

Så efter vad som är en ganska så lång väntan, så har vi nu äntligen dragit igång med lite vårbruk. Det här med vårbruk är inte helt vanligt för oss, men nu i år så kör vi ett litet vårbruk där tio hektar korn ska petas ner. Idag påbörjades projektet och vi började med lite härlig vårplöjning.

Vad ska man säga?

Ja, vad ska man säga om det här med årets vårbruk? Det har ju dragit ut lite på tiden och vi har gått förbi den perioden som vi skulle önska så i. Så det känns inte riktigt som ett optimalt vårbruk i år heller. Detta är en ganska så stor anledning att vi kör så hårt på höstsådd, en av fördelarna är att man slipper dessa osäkra vårar. Det finns osäkra och dåliga höstar med, men jag upplever att vårarna är osäkrare… Hursomhelst så har vi nu lite vårbruk och det känns på något sätt som en påminnelse att vi nog ska hålla oss till stor del höstsådd i framtiden också. Sen kan det ju vara så att året slår till och kornet blir så fantastiskt att det bli bästa grödan i år, men statistiken för oss talar starkt emot det. Kul ändå att ha lite vårbruk på något sätt och det blir bra att få lite korn som vi kan ha till foder åt våra tjurar. Sen så måste jag erkänna att tanken om det verkligen är värt att släpa fram alla grejor, serva och tvätta dem för tio hektar, men det lär det nog vara. Odlas ska det som kan tycker jag, det känns som ett litet ansvar som livsmedelsproducerande företag. Kan också konstatera att det är väldigt skönt att vi inte har mer än våra tio hektar att vårså, några hundra hektar hade känts lite kämpigt just nu…

 

Såmaskinen plockades idag fram med siktet inställt på vårbruk. Även om vädret gör att man nog kan tro att det är sommar..
Harven har också fått sig en service och provkördes idag där vi ska så solrosor.
Såmaskinen packad och klar

Vårplöjning

Nu när vi ändå har ett vårbruk så kan vi väl passa på att gå all-in och göra allt på våren. I alla fall plöja, harva och så. Det vi nu ska så vårplöjer vi alltså och det kanske inte är helt optimalt på en mellanlera, men nu såddes ju inte detta fält i höstas på grund av lite fältvård och då behövde vi hinna göra den färdig innan bearbetning skulle ske. Man kan kanske också fundera på om plöjning är det bästa sättet, men i vårat odlingssystem så kom vi fram till att det nog är det bästa alternativet. Vi har nu väntat till det torkat upp och vi ser att vi har vädret med oss så att vi kan vara hyffsat heta på det och kunna ge oss på med harven och sedan såmaskinen så fort det går. Vi vill inte riskera att det ligger och hårdar till sig så att det blir svårbrukat. Det blev ändå rätt så bra efter plöjningen och det känns som att det kan bli bra, nu gäller det bara att tajma in harvningen rätt. Får se om harvningen sätter fart imorgon eller inte…

Vårplöjning i stekande sol. Foto : Janne
Jag måste säga att jag tycker resultatet ser helt ok ut för att vara en mellanlera och under de förhållandena som nu råder. Foto: Janne
Plogen stretar på med vändtegen.  Nu är alla tio hektaren plöjda. 
Det torkade bra under dagen, får se hur det ser ut imorgon.

Några bilder på något som det kommer mer om i framtiden:

 

Med hjälp av den här lilla pucken från Bayer som jag kopplade in i traktorns diagnostikuttag kom jag åt det man ser på bilderna ovanför. Detta ska bli ett spännande verktyg att testa. FieldView heter programmet och går att läsa mer om här https://climate.com/      .

Så som sagt var skönt att vårbruket nu äntligen kan sätta fart, måtte det gå snabbt och smärtfritt.