Nu är vårbruket över

Häromdagen drog vi igång vårbruket och idag kan vi avsluta det. Harvning, sådd och vältning gick idag i mål och med det är vårbruket helt enkelt slut för våran del.

Vårbruk

Då var vi som sagt var i mål med vårat lilla lagom vårbruk och som vanligt känns det skönt att lägga mål bakom sig, så man kan fokusera på nästa mål. Det finns nog säkert en massa att säga om vårat vårbruk i år. Jag håller det ändå lite kort, det var inte riktigt  optimalt, men blev nog inte så tokigt ändå.. Vi får se. Vi sådde i alla fall två sorters korn. Jag vet att det låter konstigt, men vi provar Bayers nya betning Prostabish på en del av utsädet och det var en annan sort än den vi planerat att så, mer om detta senare. Sorterna vi sådde var Laurete och RGT planet, båda är malkornssorter, men vi planerar att använda det själva som foder. Man vet dock aldrig, allt är ju till salu för rätt pris sen. Utsädesmängden var 450 grobara kärnor per m2 och gödselgivan var 90 kg N/ha i form utav NPK 24-4-5/s (gödselgiva 375 kg/ha). Vi hann även avrunda dagen med att så solrosor och lite annan blandning, så nu är vårbruket helt avslutat.

Nu kommer resten i bilder:

Lite planering av upplägg med sorterna.
Dagens standardrecept för cirka två hektar. 750 kg NPK och 500 kg utsäde.
Gödning
Utsäde

 

Ett av sista dragen med harven.
När 942:an harvat klart fick den ta hand om sådden.
Vridprov i fält
Sen blev det sådd för fullt
Ny vy för denna sådden var bilden på Ipaden. Det är körskärmen när man har FieldView igång.
Med hjälp av FieldView kunde jag enkelt registrera dagens försök. Då blir det dels lätt att följa, men det finns även en bra funktion i programmet som göra att resultatet ska bli enkelt att läsa ut ihop med skördekarteringen sen.
Bild från dagen sådd. Det blåa till höger markerar ett område som fick högre utsädesmängd. De konstiga krokarna och det osådda på kartan är jag som råkat göra bort mig med att starta och stoppa sådd. Tyvärr så har vi inte en ISObus såmaskin, då hade detta gått smidigare.

Jag är nöjd med placeringen av både utsädet och gödningen. Utsädet hamnat i fuktig jord.
Direkt efter sådden vältade vi kornet för att återpacka och skapa avdunstningsskydd
Vältat och klart.
När kornet var sått blev det sådd blev det att byta såmaskin och så blommande trädor.
Blandning med bland annat solrosor och honungsört
I mål med den sådden också.
Kvällen avslutades med att tvätta lite traktorer som imorgon ska iväg på lite specialuppdrag..

 

Sådär då kan vi dra ett streck över det här med vårbruk för i år. Får se om vi har något nästa år. Får jag gissa nu så stannar det med lite solrosor, men man vet aldrig…Snabbt och smidigt gick det i alla fall i år, hoppas nu bara att det blev bra också…