Gulrost, sniglar och N-sensor

Maj fortsätter att bjuda på fullspäckade dagar här kommer som ibland ett inlägg med lite bilder som skvallrar om lite vad som händer just nu. 

Efter att ha sått färdigt så tvättade vi snabbt av två traktorer för ett specialuppdrag. Det kan ha varit det viktigaste uppdraget i år…
Det var ett besök på en förskola där alla barnen fick chansen att provsitta och kolla på traktorerna. Hoppas verkligen att det var uppskattat av barnen, det verkade så.
Efter det så har det mest handlat om grödor för min del. Här är jag ute och kollar efter lite gulrost i höstvetet.
Här har jag hittat en planta med gulrost. Det var som tur var den enda plantan jag hittade. Detta är i Kask och hade jag inte lyssnat på en som varit med och förädlat fram denna sorten, så hade vi nog gjort en behandling. Men efter att fått höra att Kasken ska kunna ha lite gulrost och kunna växa ifrån den utan att stor skada ska ske, så känns det lite lugnare. Vi fortsätter ändå att hålla stenkoll på detta.
Kan konstatera att det nu är gott om sniglar i höstvetet.
Kollar man här nog ser man att nästan varje planta har en snigel på sig.
Snigelskada på ett blad
Skada och snigelslem
Nu så här tre dagar efter att vi sått blir man lite nyfiken på hur det ser ut där i marken. Torrt på ytan är det i alla fall.
Men kärnorna verkar ligga bra i fuktig jord och det allra flesta har börjat gro.
Tre dagar efter sådd.
Det är en skön känsla när det man sått vaknar till liv.
En ensam maskros gör kornet sällskap ute på fältet.
Även våran fokusblandning verkar ha tagit sig.
Höstvetet växer nu så att det knakar, så nu åker N-sensor på för att få lite koll på kväveupptag.
Skanningen idag gjorde i samband med den sista stenplockningen. Kan konstatera att stenplockning när grödan är i stadie 32 och har börjat sträcka på sig inte är helt optimalt. Hoppas ändå att jag hittade fler stenar än vad tröskan kommer att göra….
Härligt väder för att vara på fälten.
Det mesta av vårat vete är nu i stadie 32, men Linusvetet som är lite tidigare är nu i stadie 37 (flaggbladet just synligt). Här är det just flaggbladet som sticker fram.
Framskalat ax från samma planta
I närmare bild, småaxen syns tydligt nu.
Skanning av kväveupptag i Linus är alltså nu högaktuellt för att se hur vi ligger till. Här skannas nollrutan som har tagit upp 22 kg N/ha i grönmassan. Utanför nollrutan var upptaget 135 kg N/ha. Så 113 kg N utav 150 kg N som vi gödslat verkar nu ha tagits upp i bladmassan. Förhållandet nu i stadie 37 vara att lika mycket kväve finns i plantan under jord som ovan jord, så det börjar närma sig att fylla på helt klart.
Två drag körda på samma fält gav ett snitt på 128 kg N/ha upptaget. Så nu händer det grejor på fälten helt klart.

Efter att nu kört på fälten och kollat både med ögon och med N-sensor så börjar man få en liten bild över hur läget ser ut i år. Mer om det kommer framåt, men rutorna som jag idag har skannar ligger på en markleverens mellan 22 kg N/ha och 60 kg N/ha. Så än så länge verkar detta år faktiskt inte sticka ut alltför extremt, men fortsättning följer.

Det har även hänt lite på djursidan och avelstjurar har anlänt och avelstjurar har släppts ut till sina kor, men här saknas bilder än så länge.

Hoppas alla har en trevlig helg, jag tror att min helg kommer att avslutas imorgon med lite kalksalpeter på ett vetefält, men vi får se….