Nu smygstartar vi kvävekompletteringen

Växtväder är det minst sagt ute och vetet sträcker sig för fullt, men det behövs mer än bara fint väder för att vetet ska växa. En av dem stora ingredienserna för bra skörd är kväve och det vill vi inte ska vara den stjälpande faktorn. Kväveupptaget är igång för fullt och nu anser vi att det börjar bli dags att fylla på lite.

Kväveupptag

Ja, detta ständigt återkommande ämne kväve. Det är en väldigt stor del av växtodlingen som handlar om kväve, när, var, hur, form, mängd, metod etc etc. En sak som är säker är i alla fall att nu med värme så växer vetet och då går det åt kväve. Vi håller som vanligt span på vårat vete och på våra nollrutor för att försöka pricka så rätt som möjligt med kvävegödslingen. Vårat Linusvete är nu i stadie 37 och det går i allra högsta grad att börja se skiftningar i fält som högst troligt beror dels på kvävetillgång. Även bra mätningar i nollrutorna går nu att göra för att få en bra uppfattning om hur mycket kväve man kan räkna med att marken levererar. Efter att igår ha skannat lite nollrutor och delar av fält så kunde jag konstatera att Linusvetet börjar närma sig farligt nära att ha tagit upp differensen mellan nollruta och området utanför nollrutan i kväve. Ena nollrutan hade levererat 22 kg N/ha och området utanför 143 kg N/ha, den andra nollrutan hade levererat 44 kg N/ha och området utanför 149 kg N/ha. Det vi gödslat är 150 kg N/ha. Så om några dagar i den här farten är det vi redan gödslat slut. Lika bra att fylla på.

Jämna ut

Förutom anledningen att en stor del av det gödslade kvävet börjar bli upptaget av grödan, så börjar vi som sagt var nu se skiftningar som vi bedömer är på grund av olika kväveupptag. Så lyckliga N-sensorägare som så passar det nu bra att använda den till att försöka jämna ut vetet och öka chanserna för högre snittskörd. Som vanligt finns det stora variationer på hur grödan ser ut på fälten. Det syns tydligt med ögat och en sak är säker, syns det med ögat ser N-sensorn det. Det kluriga är att veta om det beror på kvävet eller inte, men en stor del av variationerna vi ser nu har kväve en stor roll i. Hursomhelst så känns det nu som att vi har bra chans att låta N-sensorn göra det den är bäst på, jämna ut vetet för en högre skörd och smartare användning av kvävet (utan att gå ner i skörs).

Hur kör vi då?

Nu till den svåraste frågan, hur kör vi då? Lite olika är rätt svar och vi försöker anpassa oss så gott vi kan för att hamna rätt. Men idag har jag haft ca 30-40 kg N/ha  i tillförser i mål. Det gör att vi kommer få en bra grund med kväve för en ganska så bra och realistisk skörd i dagens läge. Vi bedömer varje fält enskilt efter förutsättningar. Skulle året på något sätt vissa sig vara extra bra och chanser för ännu större skörd finns så har vi alltid möjlighet att ge oss ut med mer kväve om det behövs. Hursomhelst så är gödselmedlet vi nu använder Kalksalpeter (alltså endast nitrat-kväve) för snabbast möjliga effekt.

Nu ikväll sparkade vi igång gödslingsomgång nummer fyra på höstvetet för i år.
I spridaren hade vi Kalksalpeter
Fyllning i fältkant.
N-sensorn jobbar på med mål att jämna ut vetet.
Kväve upptaget på ett av dagens gödslade fält. 120 kg N/ha är i snitt upptaget i grönmassan här. Som ni ser så är det inte helt jämnt upptaget.
För att se när vi får effekt av gödningen viker vi någon nollruta på mitten. När halva rutan grönskar så vet vi att grödan kan ta upp kvävet vi spridit.

Det verkar nu också som att vi kan ha lite tur och få en del regn på fredag. Då kan detta bli succé!

Fortsättning följer…