Viltbur försvunnen i rapsen

Sedan några år tillbaka använder vi oss utav viltburar för att kunna bedöma viltskador på våra fält. Det är ofta en bra metod, men det gäller dock att plocka bort dem innan man tröskar. Särskilt i rapsen är det bra att plocka bort den innan den börjar växa för mycket, den försvinner annars väldigt lätt och är dessutom svår att få därifrån. Detta missade vi lite i år och fick ta tag i idag, det hade varit lättare om rapsen inte varit cirka två meter hög….

Viltbur i raps

Som sagt var så hade vi en viltbur ute i rapsen som vi lite glömt bort att plocka bort i tid. Vi har pratat om det en hel del och sagt att vi inte ska glömma bort den, men sen har den ändå glömts bort. Nu idag kom vi på det när vi hade vägarna förbi och bestämde oss för att göra ett försök. Ett problem var att frågan var var den befann sig. Att vi hade ställt den mitt emellan två sprutspår visste vi. Jag själv hade faktiskt lite dålig koll på vilka sprutspår, men farsan hade stenkoll. Så lite riktlinjer hade vi. Rapsen har verkligen växt ordentligt nu på sista tiden och den är två meter hög på flera ställen, så när man är ute i rapsen ser man inte mycket mer än just raps. Så att hitta en bur som är en kubikmeter stor i den gula djungeln, kändes helt klart inte så lätt. Vi hade kanske kunnat haft hjälp av drönaren, men den var inte med och jag tror faktiskt att den nerväxta buren skulle vara svår att se från drönaren. Hursomhelst så letade vi på bland myggor och kvav luft, förutom att det var svårt att se så var det ännu svårare att gå när man kom ur ett sprutspår.  På något mirakulöst sätt hittade vi ändå till slut buren. Då hade vi redan gått förbi den en gång och missat den med tre meter.. Tur att vi slapp leta efter den med tröskan. Trotts att det inte var lätt att böra ut den, så måste jag säga att det var trehundra gånger lättare än att bära ut den dagen innan tröskning när rapsen hunnit fläta ihop sig härligt…

Gul och fin raps, det tycker jag att man blir glad över.
Det man inte blir lika glad över är att någonstans här så står en stålbur som är en kubikmeter stor. Frågan är bara vart… Kollar man noga ser man farsans huvud till höger i bild, det skvallrar lite om hur bra sikten är här.
Första utmaningen var att hitta rätt sprutspår.
Väl där gick det bra att gå. Synd bara att buren stod precis mellan sprutspåren någonstans.
Till slut hittades den. Väld inväxt i rapsen. Här kan man nog konstatera att viltet inte påverkat rapsen längde i alla fall. Tror faktiskt att rapsen var lite sämre i buren än utanför här.
Som sagt svår att se
Lycka när vi hittade den. Då började bara nästa problem, att få ut den. Foto: Jan Larsson
På raka armar verkar ha varit det bästa sättet och här flyger buren ut ur rapsfältet. Fotot: Jan Larsson

Förutom att bärga buren i rapsen så har vi även hunnit med en hel del annat idag. Bland annat så har vi hunnit med en grödrunda för att bestämma nästa insats i fält. Det som är på tur nu är svampbekämpning i det tidiga betet och ogräsbekämpning i vårkornet.

Kornet kommer fint och ogräsen har börjat att gro, så nu är det dags att ge sig ut och spruta bort konkurrerande ogräs.
Det fanns gott om nyckelpiggor i fält vilket brukar kunna vara ett tecken på att det finns löss. Men vi hittade inga löss varken ovan eller under jord.
Däremot så fanns det gott om loppor. De verkar dock hålla sig undan från kornet bra, men spillrapsen verkar de gilla. Den var hårt ansatt, så där gör de kanske lite nytta just i detta fält.
Det finns fortfarande gott om fukt i jorden och det verkar som att den kapillära förmågan i jorden fungerar. Trotts vårplöjning på mellanlera. Vi verkar ha träffat rätt i tidpunkt med både bearbetning och sådd.
En titt på vårat Linusvete. Det bryter av fint mot den blommande rapsen.
Hela flaggbladen är nu med råge framme och axgången närmar sig. Vi brukar köra svampbekämpning denna tidpunkten och brukar få bra effekt på de. Så snart ska vi ut här och köra lite svampskydd på vetet.
Vi kan även konstatera att våra blommande trädor där vi bland annat sått solrosor har grott och är på väg upp. Härligt!

Vi gick idag även i mål med gödslingen av våra vallar. Det som har släpat lite är några av våra mulljordar. Där har vi inte kunna komma ut förens nu. Det syns tydligt på dessa vallar nu att de vill ha lite näring så att de kan sätta vart att växa.

För att ge sig ut på mulljordar med dålig bärighet känns inte denna traktorn rätt…..
Så vi bytte mot en med lite bredare hjulutrustning.
Skönt med de bredare hjulen så man kunde flyta fram på svålen.
Visst körde man tillfälligt ner lite gräs, men det reste på sig ganska så fort sen igen. Det kändes lite konstigt, men som sagt var det reste på sig igen sen och hellre att offra lite gräs i värsta fall än att sätta sig fast med en traktor på bottenlös mulljord..

Efter att allt detta var gjort så har vi nu satt fokus på att förbereda våran flotta på att köra vall för det verkar som att vallskörden närmar sig med stormsteg..