Balarna är hopplockade

I måndags så lyckades vi pricka in att köra en del utav vårat egna foder mellan våran kröning ute hos kunder. 28,3 hektar utav våra 87,7 hektar skördades och det blev ett kanonfint foder i bra volym. Nu gäller det bara att behålla värdet på balarna genom att se till så att de går att använda. Därför plockades de idag ihop.

Första delen av skörden

Ja, så var första delen av första skörden bärgad och som jag nämnde ovan blev det både bra kvalitet och kvantitet. Inga rekord i mängd på något vis, men i alla fall så att vi är nöjda och bättre än på några år. Detta foder är till för våra djur som ska växa och därför skördade vi nu med både lite fart i fodret, men samtidigt som det blivit lite mängd. Som vanligt ville vi ha det så torrt som möjligt och det lyckades vi nog få till ganska så bra denna gången. På dessa 28 hektar blev det 299 balar med en snitt vikt på 380 kg/st och en TS på 70-80%. Det gör att vi fick ihop cirka 85 000 kg ts och det ger 3 000 kg/hektar. Som sagt var inget rekord, men ändå en ok första skörd så här års.

Vi slog en del av vårat egna gräs i lördags för pressning på tisdag, men det visade sig gå att pressa redan i måndags.
Fint torrt foder blev det.

Balplockning

Som sagt var så är fodret inte så mycket värt förens det används utan snarare mer en kostnad än så länge. Då gäller det att se till så att balarna inte förstörs på vägen. Ett första kritiskt moment är när de ligger på fälten och fåglarna tycker det är intressanta. Det kan snabbt bli hål på många balar. Vi försöker vara heta och plocka ihop dem så fort som möjligt och ofta direkt vid pressningen och plastningen. I år hann vi inte det utan behövde helt enkelt vänta. Då brukar det tyvärr kunna ta ett tag innan det går på grund av att balarna blåser upp sig och risken att de spricker när man tar dem med balklämman finns. Nu visade det sig att de sjönk ihop väldigt fort och redan idag gick de att börja köra. Det fick bli min huvuduppgift för dagen. Nu är alla balar hopkörda och de flesta ligger i fältkant och väntar på lastbilstransport hem, men en del fick komma hem direkt. Vi ska nu se till att få hem dessa balar till gården så fort vi kan så vi kan minimera risken att de går sönder i fältkant. Det är även bra för vallarna att bli av med balarna så det kan sätta fart att växa även där balarna legat. Skönt att nu ha detta gjort och ännu skönare kommer det bli när de väl är hemma.

Redan igår kväll hade balarna sjunkit ihop så pass att de gick att börja köra.
Inte direkt fullt med balar, men i alla fall en del.
Jag och våran vikarie (JCB lastmaskinen som vikarierar för våran holländare) tog hand om att köra ihop balarna
Dagen bjöd på både regn och solsken.
När balarna går att lyfta fyra samtidigt vet man att det är ganska så torra balar.
Tomt på fälten och balarna ligger istället i fältkant och väntar på vidaretransport.

Några balar körde vi hem direkt och då fick Valtran rycka in och dra balsläpet. Alla andra traktorer var upptagna på annat. Ibland kan jag tycka att vi kanske har någon traktor för mycket, men vi tillfällen som detta har vi nog lagom antal ändå.
Balarna lastades direkt på släpet ute i fält.
Fullt och redo för hemfärd.
Vad jag tycker om den här lastmaskin kommer jag kanske att dela med mig av lite senare, men en sak är i alla fall säker och det är att hytten är rymligare än på våran holländare och det är ett stort plus.

Det var allt för idag, imorgon tar vi på oss balproducerarkepsarna igen och åker mot kund för att köra hästfoder.