Nu snurrar spannmålselevatorn igen

För några veckor sedan gav en av våra spannmålselevatorer ifrån sig oljud och efter en liten koll konstaterades att axeln till trumman i botten var helt av. Inte alls så bra när man har några hundra ton vete att leverera och man är beroende av den för att det ska fungera. Vi hade inte riktigt tid att åtgärda problemet direkt så utlastningen fick tillfälligt stoppas, men nu rullar det igen. Inte så mycket för att vi själva hade tid utan mer att vi fick hjälp av Hasse.

Tur ändå

Problematiken när något man ska använda går sönder är inte så svår att förstå och det är inte så roligt. Den här elevatorn skulle egentligen ha gått ganska så mycket nu de senaste dagarna för att transportera vete till våra utlastningsfickor så lastbilarna kan lasta, vi är mitt i en leverensperiod nu och ska ha tomt innan skörden. Därför kan man ju kanske tycka att det var en sabla otur att elevatorn gick sönder precis nu, men jag tycker ändå att det var tur att det hände nu och inte i skörden. Nu ligger ändå spannmålen där den ligger, den är väderskyddad och kvaliteten är säkrad (även om den inte är toppvara) och det jämförelsevis med att det hänt under skörden när spannmålen varken är skyddad från väder eller vilt och kvaliteten kan försämras känns helt klart bättre. Det bästa hade varit om den inte gick sänder alls, men det var bättre nu än sen i alla fall. Så tur att det hände när det hände i alla fall, så länge vi hinner leverera allt nu innan skörden drar igång, men det räknar jag med.

Här konstaterades av Janne att axeln var av och att det inte var något quickfix för stunden, särskilt inte med gräs på slag. Felet var helt enkelt att axeln gått rakt av där trumman satt fast i axeln med ett rörstift. Numera ser detta annorlunda ut och detta felet är bortbyggt. Det är ju kanon, men det innebar att det inte gick att få tag på bara axeln utan man behövde byta trumman också.

Snabbt löst med hjälp

Vi såg själva att vi inte hade riktigt tid med detta samtidigt som vi vet att allt går mycket fortare om man har erfarenhet kan det. Vi kan inte det här, vi kan lista ut och lösa problemet, men vi vet inte direkt hur vi ska göra. Det tar alltså längre tid än om någon som kan det hjälper till det är den enkla sanningen. Någon som verkligen kan detta är Hasse, därför krånglade vi inte till det utan vi ringde Hasse och han hade möjlighet att dyka upp i fredags. Det var däremot lite krångel med leveransen av de nya delarna som innebar bland annat en resa för Christin till vara på nationaldagen, så det löste sig till slut. Hasse dök upp i fredags och med mig som assistent skruvades det på. Allt gick mycket bättre än jag vågat hoppas på och vid frukost straxt efter 09:00 var det nästan klart. Jag försvann sedan iväg på gräskörning, men vid ca 10:30 hade vi hunnit provköra och konstaterat att det var igång. Kvar var lite justeringar som Hasse fixade när jag lämnat. Det hör inte till vanligheterna att något går fortare än jag räknat med, men detta var en av gångerna. Mycket beroende av att vi fick hjälp av någon som visste vad han gjorde och vad jag skulle göra. Guld värt med sådana som kan. Jag måste säga att de tyvärr inte växer på träd, så man får vara glad när man får tag på någon. Hur som helst så snurrar nu elevatorn som den ska och sköter sig förhoppningsvis genom hela skörden. Sedan är det dags för lite större serviceåtgärder på den, men det tar vi då.

07:00 och genomgång av arbetet görs
För att kunna byta trumma och axel behövde ena sidan avlägsnas.
Ut med gamla trumman. Här konstatera även att elevatorremmen börjar göra sitt. Den ska inom hyffsad tid bytas ut.
Ny trumma och ny axel.
Nytt fint och redo att provköras.
Hasse justerar det sista.

Annat som hänt sedan i fredags:

I fredags var det dags att hoppa upp i sadeln för att producera hästfoder igen. 35 hektar prima foder kunde pressa och plastas.
Fin körning, fint foder och fint väder.
Thobias byter plast.
Efter att ha fått en lucka fick jag helgen ledig. Det firades igår med ett besök på Atrid Lindgrens värld med familjen. Här kolla Ludwig in rövarna hos Ronja när de fiskar upp folks saker.
Inspektion av den sådda blommande trädan. Ludwig och Oliwia här på bild kolla efter solrosor mm.
Det var inte helt lät att ta sig fram bland kokor och kvickrot med vagnen, men tappra försök gjordes.
Självklart gjorde jag idag även min plikt och rätt som medlem i en demokrati. Måste erkänna att jag inte tycke det var helt lätt att veta vad jag skulle rösta på, men väl när jag röstade kändes det självklart.

 

Tack vecka 23 för en bra vecka, hoppas att vecka 24 också blir en bra vecka.