Sista delen av första skörden

Lagom till midsommar kan vi nu sätta en skön bock på to-do-listan för nu är alla våra 82 hektar vall pressade och plastade. Nu ska bara balarna plockas ihop och köras hem så är vi i mål på riktigt med första skörden.

Sista delen

Så var vi alltså i mål med sista delen av första skörden och det som var kvar var knappt 60 hektar. Dessa hektar pressades och plastades idag och resultatet blev precis som första delen av första skörden kanonbra. Torrt fint foder i bra volym skördades. Det har inte varit helt lätta att ta beslut angående när och hur mycket vi skulle satsat på att skörda nu. Allt skulle absolut köras, men vädret har inte varit helt lätt att bedöma. Vi tog hursomhelst beslut i tisdags om att slå och det gjorde vi, tills det började regna. Då tog vi en kort paus, men bestämde oss för att sedan fortsätta tills allt vi hade kvar var slaget. Sedan igår när vi vände gräset och kommit fram till att en del av arealen nog skulle gå att pressa redan i gårkväll så kom regnet lagom när strängaren anlände till fältet. Pressningen ställdes då in tills idag, men vändningen kunde så småningom fortsätta. Till slut så kunde allt pressas och plastas idag och dagen har verkligen bjudit på kanonväder om man vill skörda torrt foder, värme och blåst har dominerat dagens väder.

Dagens resultat

Resultatet av dagen blev 741 balar med en TS på någonstans 70-80%. Den totala skördevolymen för dagen blev 283,67 ton foder och cirka 212,75 ton TS. Det ger en skörd på cirka 3668 kg TS/ha. Jag tycker det är en bra siffra med tanke på vilka fält vi körde. Det som var extra roligt var att den för oss nya marken gav straxt över 5 000 kg TS, det betyder helt klart att det finns potential för den marken. Det som drog ner dagens snittskörd var våran mulljord där vallen lidit under höst och vinter, men den brukar återhämta sig och ge bra till andra skörden. Vi känner oss ganska så nöjda nu med första skörden både volym och kvalitetsmässigt, det var längesedan vi fick denna kvantitet med denna kvalitet.

Bilder från skördandet

Slåttern igång. Det är väldigt skönt att ha bra kapacitet på slåttern. Att kunna damma av 58 hektar på tre olika brukningsenheter samma dag på en eftermiddag och en kväll är inte alls så dumt. Det harmoniserar bra ihop med takten vi pressar.
Direkt efter slåttern kom vändaren och spred ut allt.

Teamwork för bästa resultat
Några utvintringsfläckar på mulljorden
Full sprätt

Regn under slåttern
Tillfälligt stopp

 

 

Under gårdagens vändning av gräset var det många olika moln i omlopp. Frågan var bara vart de skulle och vad de innehöll.
En del av molnen innehöll regn som de skvätta av sig på vårat gräs

Gräset igårkväll
Idag kunde vi med kanonförutsättningar sätta fart på skördeapparaten.
Bernt strängar som vanligt med säker hand

default
default
default
default
default
Dagens sista balar plastades till och med innan mörkret kom. Det trodde faktiskt inte jag, utan jag trodde att vi nog skulle få hålla på ett tag in på midsommarafton också. Men det gick helt enkelt bättre än vad jag trodde….

Sådär nu kan jag med gott samvete njuta av en midsommar ihop med familjen och goda vänner.

 

Glad midsommar till er alla!