Bladlöss, en liten titt på vete och fler djur på nytt bete

Nu händer det grejor ute på fälten och det syns från dag till dag och det tycker jag är häftigt. Däremot så är allt som hände inte positivt, som till exempel invaderande bladlöss i för stor mängd. Det gäller nu att inte glömma bort att kolla läget ute på fälten, förutom att hålla koll på skadedjur kan man nu även få en bra bild på ogräs och resultatet av lite olika insatser man gjort. Vi har också fått ut lite fler djur på våra nya beten. 

Bladlöss

Vi börjar med dessa små djur. Jag är tveksam till om eller vad de gör för nytta, men jag vet att de gör skada på våra grödor i för stora mängder. I höstsäden är jag inte så orolig över att det ska bli för stora angrepp eftersom det är ovanligt med sädesbladlöss i höstevete här, men i år har vi ju lite vårsäd och där kan havrebladlössen härja. Så har fallet varit nu en tid, men i små mängder så bekämpning inte behövts. Igår så skedde däremot en stor ökning i antalet bladlöss i fältet och därför gjorde vi idag en behandling där.

För några dagar sedan var läget ganska så lugnt, men nu var de flesta plantorna helt nedlusade.
Gott om små rackare som vill suga växtsaft och näring.
Så trotts att nyckelpigor och dess larver (en larv på bilden)har hjälp oss, så räckte det tyvärr inte. Idag fick lite kem hjälpa oss.

Lite titt i vetet

Vi har egentligen tagit beslut om att om inget konstigt händer så ska vi inte göra fler insatser på våra höstvetefält, men det gäller ändå att hålla koll och det kom upp en liten fundering på om vi skulle göra en proteingödsling med kväve. Efter en titt igår så kunde vi konstatera att vi än så länge kan hålla fast vid våran plan att inte göra något mer på vetet. Förutom att skydda vetet från vilda djur så kommer nu nästa fältarbete vara tröskning. Lite bilder:

Här är en liten titt i vårat tidiga vete som i år är sorten Linus. Kolla man så här så ser det inte så dåligt ut… Kan nog bli bra skörd, men vi tror inte att den blir tillräckligt bra för att mer kväve behövs för att vi ska nå upp till rätt protein.
Här har vi en kärna som växer fram.
Vi fortsätter här med en titt på sorten Kask. Här är våran totala kvävenollruta för i år. Här kan vi konstatera att marken levererat gott om kväve och ingen mer gödsling är högst troligt rätt väg att gå här med.
Kasken är i gång och blommar.
Här är en nollruta för våren ogräsbekämpning. Det syns tydligt att kemet gjort nytta.
Kollar man ner i beståndet i nollrutan ser man gott av den mycket skördenedsättande snärjmåran.
Förutom bra effekt på ogräsbehandlingen så hade även stråförkortningen bra effekt. I nollrutan är vetet cirka 90 cm långt…
och bredvid är vett inte över 80 cm. Det borde helt klart hjälpa vetet att stå fram till skörd.
Sädesbladbaggar på besök i fält. Dock i små mängder.
Vi har just nu besök av lite kronhjortar och här har vi ett försöka att få några dagars mindre aktivitet där med skrämma. På grannes fält i bakgrunden står även två stycken skrämor av modellen ”Hulken”. Får se om detta kan hjälpa något..

Fler djur på bete

Fix av beteshagar har nu pågått så mycket vi hunnit och i fredags blev vi klara med ytterligare en hage på vår nya mark. Igår söndags så fick vi också en lucka att köra dit djur, så nu har vi lyckats få dit alla djur som ska gå där. De går inte riktigt i de hagarna de ska än, det finns fler hagar som måste fixas, men de är i alla fall på rätt brukningsenhet. Skönt med ytterligare små framsteg på to-do-listan.

Kvigor anländer till sitt nya bete och bockas här av från listan av Christin.
Innan kvigorna så släpptes denna grupp med kor och kalvar.
Kvigor på väg ut.

valtran och vår gamla trogna djurtransport fick sköta utkörningen av djuren
Nu går detta gäng i hagen och håller naturreservatet öppet.
Dagens kväll avslutades i en spannmålssilo med att ösa ut den sista skvätten vete som inte sveperskruven kom åt.

Ytterligare en härlig dag går nu till historien. Hoppas nu att vi får lite gräskörarväder i väderprognosen så vi kan skörda sista delen av vår första skörd.