Hur ska vi mata våran raps?

Även om det varken var idag eller kommer bli i morgon, så är det ändå någon gång dags att ge sig ut med växtnäring till rapsen. Vad vi ska köra för något vet vi, men frågan är vilken giva och om den ska varieras och i sådana fall hur den ska varieras… Det är inte riktigt spikat än, men det finns lite idéer i alla fall….

Såg bra ut i höstas

Ja, rapsen såg ju faktiskt ganska så bra ut i höstas. Den såg absolut inte ”wow” ut, men långt ifrån dålig tycker jag. Tyvärr så har den ju nu frusit ner helt och hållet nästan och ser väldigt tråkig ut för ögat. Det har hänt mycket under vintern och förutom att det gröna har frusit ner så har en hel del vilda djur betat och trampat runt. Som tur är så finns det ändå förutsättningar för att den ska sätta igång att växa ordentligt och ge bra skörd, men då måste den matas och det är inte helt lätt tycker jag. Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt på alla sätt, särskilt nu med skenande priser är det extra viktigt. Nu har man ju mindre utrymme för att göra fel och man tar högre risk ju dyrare insatsvaror man satsar. Nu ska rapsen ändå matas och jag tänkte dela med mig av lite tankar.

Rapsen såg ju helt klart trevlig ut för ögat i höstas.
I höstas när jag skannade

Kväve

Det vi nu har i våran verktygslåda för att gödsla rapsen i år är Axan (NS 27-4) plus lite flytande svavel och mikronäring. Nu fokuserar vi ändå på kvävegödslingen som det nu snart är dags för och då är det Axan som gäller. Det kommer vi att ge oss ut med så fort det är lämpligt för att sätta igång rapsen och se till så att det finns kväve när den börjar växa på riktigt. Något som jag är väldigt fundersam på inför kommande år är hur mycket kväve som finns i marken efter förra året. Jag själv är kluven på om det kommer finnas restkväve kvar från förra året då vi råkade gödsla mer än vad vi skördade. Jämför jag med året efter 2018 så borde det finnas en hel del kväve kvar i marken, då (2019) hade vi över 100 kg N/ha i markleverenser på vissa ställen. Något som talar emot det är att både noll- och maxrutor syntes tydligt i rapsen i höstas, vilket det faktiskt inte brukar göra hos oss. Vi får se hur det ser ut i år, som tur är så behöver vi ju inte redan nu bestämma slutnivån på kvävegivan på rapsen. Vi kan ju vänta och kanske hinna se lite hur året beter sig med bland annat markleveranser. Som sagt var jag väntar med att gissa om slutnivå på kvävegivan. Ska vi lita på höstens vägning, i samband med N-sesnor skanning och vad jag då uppskattade i mineralisering och skördenivå till så hamnar vi på en vårgiva på mellan 15-115 kg N/ha.

Här hav vi några av höstens nollrutor (ut markerade med färgprickar) Att alla olika kvävenivåer syns tycker jag tyder på att kväve var en begränsande faktor.
När jag körde sista givan kväve på rapsen körde jag lite extra i ett drag (15 kg N/ha) för att prova. Detta draget syntes tydligt jämför med dragen bredvid sen när jag skannade rapsen. Draget är det som är markerat mellan de röda markeringarna här på bilden. Detta tyder också på att kväve var begränsande för rapsen i höstas.
Vägningen ska ge oss en fingervisning om hur mycket vi ska lägga i vår.

Hur ska vi göra då?

Vi kommer absolut att dela upp totala givan på minst två gånger som ursprungsplan och nu fokuserar vi på första givan. Den första givan kommer troligtvis att ligga på ca 65 kg N/ha och kommer nog troligtvis att köras med varierade giva efter höstens skanning. Jag räknar med att de tendenser som vi hade i höstas med markväve kommer hänga med in i detta år. Där borde vi kunna kompensera de platser där rapsen var lite sämre i höstas med mer kväve nu i vår, eftersom att de variationerna troligtvis berodde på kväve. Vi kommer ändå inte låta styrningen få gå allt för mycket upp och ner, utan den kommer begränsas mellan 50 och 80 kg N/ha (kanske lite lägre maxtak). Jag ska erkänna att jag har lite svårt att lita fullt ut på att köra vårgivan efter hur det såg ut på hösten. Jag vet att det ska fungera och jag tror absolut på det, men det har ändå hunnit hända mycket på fälten sedan i höstas. Jag har däremot inget bättre alternativ just nu, för att variera givan det tror jag absolut är rätt. Den stora frågan är bara hur och var man ska variera den…

Här är ett förslag på styrning av givan baserat på skanningen från i höstas. Man får tänka om lite med färgen på skalan mot kartan, men det syns ändå vad som ska göras.
Det är i alla fall inte så mycket att styra efter hur det ser just nu i alla fall.

 

Än så länge finns det som sagt var lite tid att vela på… 

Spridarekipaget är i alla fall redo. Det enda som behövs är ett recept (och rätt förhållanden) så kan vi ut och åka.