En liten rapport om Valtrans första år hos oss.
Nu har Valtran varit hos oss i Cirka 1 år och tre dagar och gjort 500 timmar här. Då passar det kanske bra med en liten snabb rapport på hur den passar in och hur den har skött sig!?
Förord
För ett år och några månader sedan så var vi i traktorletartagen. Vi letade då efter något som skulle ersätta våran gamla John Deere 6800 som slitochsläng-gårdstraktor. Valet föll då på en begagnad valtra N134 som vi tyckte skulle passa ändamålet väldigt bra. Den skulle dessutom göra vissa av arbetssysslorna lite trevligare och kanske bredda arbetssysslorna litegrann gentemot sin företrädare. De sysslorna vi först och främst planerade att den skulle göra och ta över från sin företrädare var att:
- Köra strömaskinen – ett skitigt och dammigt jobb som vi vill hålla våra andra traktorer ifrån.
- Köra skogskärran – med vändbar förarplats och skogsutrustning så passade den väldigt bra för detta.
- Köra djurtransporten – Smidigt att ha vi djurhantering när andra traktorerna är i väg på annat. Mans slipper då slita loss en traktor från något annat och skita ner den i hytten.
Det var ungefär det vi planerat att den skulle göra och tyckte att den passade perfekt till det. Den var lagom utrustad för dessa uppgifter och hade egentligen varken mer eller mindre än vad som behövdes. Däremot så valde vi att utrusta den med mer än vad den hade när den kom för att den skulle passa ännu bättre in.
Extra utrustning
Vad har vi då uppgraderat Valtran med sedan den kom? Här kommer en kort lista:
Logmaster – För att få bra koll på olika tidsåtgångar och bränsleförbrukningar så installerade vi en LogMaster från Dataväxt
Komradio – Har vi i alla våra maskiner (förutom Schäffern) för att enkelt och snabbt kunna kommunicera med varandra.
Elektriska spakar för att styra skogskärrans hydraulik – Detta var en montering ihop med skogskärran, men för att det skulle bli bra så sitter spakarna fast monterade i traktorn. Skogskärran blir helt klart trevligare och effektivare att köra och montera med dessa spakar istället för det gamla manuella ventilpaketet.
Frontlyft – Vartefter arbetsuppgifterna breddades till att bland annat köra kranmonterad kedjeröjare behövdes någon slags vikt fram. Den bästa lösningen tyckte vi var att montera dit en frontlyft, det är väl ändå knappt en traktor utan frontlyft!?
Arbetsysslorna
Vi kör lite bilder på vad Valtran fått göra under sitt första år hos oss:
Så hur har den skött sig då?
Det är kanske den viktigaste frågan av alla och svaret är ganska så kort, den har skött sig väldigt bra! Den har som sagt var gjort nu cirka 500 timmar här (vet inte exakt just nu) och det har inte varit några problem med den vad jag vet. Det fungerar jättebra till det vi har den till utan att krångla och den är både lättservad och lättskruvad, så jag vågar nog påstå att vi än så länge är väldigt nöjda med den.
Den passar alltså både in bra och sköter sig bra, hur bra som helst!