I mål med halmen
Vädret fortsätter att bjuda på utmaningar som vi måste anpassa oss efter. En av höstens utmaningar har varit det här med halmen. Vi har här varit lite bortskämda några år och kunnat bärga halm utan några större problem, men med vissa små anpassningar. I år har det varit lite mer utmanande och vi har fått tumma lite mer på kvaliteten än senaste åren. Hursomhelst så efter lite anpassning så gick vi i natt i mål med våran egna halm, väldigt skönt!
Halm
Halm är en av höstens stora utmaningar tycker jag. Det är något som vi måste ha i våran djurproduktion för att den ska fungera eftersom att vi har alla våra djur på djupströbädd. Vi har provat lite alternativa strömedel genom åren, men halm tycker vi helt klart är bäst. Alltså behöver vi ha halm och gärna av så god kvalitet som möjligt. Tyvärr så är det ju inte alltid så enkelt.. Den ska var torr och helst inte så färsk, den och eventuella andra växter (ogräs) ska ha hunnit vissna ner och torka också. Det brukar i regel gå bra ett dygn efter tröskningen tycker jag, men det är förstås olika från gång till gång. Det gör att det behövs minst två fina dagar för att köra halm. En tröskdag och en halmdag, sen kanske en dag för att köra in halmen beroende på vilken arbetssituation vi är i. Så tre dagar fint väder kan behövas. Hinner det sedan regna på halmen så kan det behövas mer än två dygn för den att torka. Som sagt var en utmaning år som detta. Kvaliteten är ju viktig också för det vi nu gör på några dagar får vi dras med nästan ett helt år när halmen ska använda. En av dem utmanande grejorna förutom det där med kvaliteten är ju att halmen blockar annat fältarbete också..
Beslut
Det är som sagt var lite klurigt det här med halm tycker jag. Det är inte som tröskningen, går det att tröska så går det att tröska. Halmen kräver lite mer beslut. Det börjar redan när man tröska huruvida man ska lägga eller hacka halmen, och var. När sedan halmen väl ligger där så kan man ha tur och det är bara att åka på ganska så snart efter tröskan (efter upptorkning och nedvissning). Sen så kan man ha otur också och det kommer regn på halmen. Då kan man troligtvis behöva jobba med halmen för att få den torr, om inte världens kanonväder råder. Problemet då är ju att man måste ha ett litet tag med fint väder efter att man jobbat med den, hur man än valt att jobba med den. Det har hänt fler än en gång att vi har jobbat för att få torr halm och precis när den blivit nästan torr har regn gjort den blöt igen så det bara är att börja om igen nästa gång man tror det går. Så mycket beslut och funderingar tycker jag det innebär med halmen, särskilt ett år som detta. Vissa år går det bara hur bra som helst, men inte i år…
I mål
Hursomhelst efter mycket funderingar och utslitna väderappar så har vi nu kommit i mål med våran halm. Den är både pressad och under tak (den som ska va under tak). Målet/lägsta antal var att göra 1 700 balar och vi har nu landat på ungefär 2 300 balar , men då inkluderas både A-balar, b-balar och balar som passar längre bak i alfabetet. Jag har inte alla papper här just nu och inte sammanställt alla siffror, men ungefär 1 400- 1 500 A-balar har vi i år lyckats stapla in i vårat halmlager. Cirka 500 balar håller b-kvaltitet och resten är i alla fall halmbalar.
Sista rycket
Gårdagen var förutom lite sprutning av spillsäd i höstrapsen helt fokuserad på halm för oss. Vi hade cirka 650 balar som redan låg ute på fälten och väntade på att skina av samt cirka 35 hektar halm opressade i strängar. Vi började med att plocka ihop de balar vi redan hade låg. Vi hade helst velat att dessa skulle få skina av lite till, men det verkar inte som att vädret vill det. Mycket regn i prognosen nu i helgen gör det tveksamt om när det skulle gå att plocka ihop dem om vi väntade. Halmbalarna skulle nog förmodligen inte bli bättre heller… Så vi körde ihop dem. En del lades i fältkant för att få åka flisbil hem. Den här halmen kommer vi att lagra ute och använda först. Sen var det det här med pressningen. Även här skulle vi helst vilja ha väntat lite till, för trotts att strängarna blev snurrade av strängare i onsdags så var det fortfarande blöta partier. Men även här så gjorde väderprognosen att vi inte väntade, vi körde på och pressade ihop allting. De sista 13 hektaren var däremot lite väl surt på vissa fläckar så de sista 112 balarna plastades för att klara sig bättre. Så efter en del anpassning kunde vi i natt avsluta våran halmbärgning 2023. Kvar är bara några balar i fälkant som ska åka flisbil hem.
Sen rullade allt på för fullt:
Så med undantag för några balar i fältkant som väntar på flisbil och de plastade balarna kan vi nu dra ett streck över halmbärgningen 2023. Väldigt skönt! Det blev inte så bra som vi hoppades tidigare i år, men inte så illa som det kunde ha blivit. Hoppas vi gjort det bästa av situationen…..
Jag har nog förövrigt klurat ut hur det här året fungerar nu…. Det är lite tvärtomväder, önskar vi regn kommer sol och önskar vi sol kommer regn. Därför har jag nu hela dagen gått och önskat mig snö, får se vad som händer då….
Trevlig helg till er alla och hoppas att allt skördande går så bra som det kan för alla!!