Våra tillkortakommanden

Bo och Per poddar.

 

Jag nämnde väl tidigare att jag och min far har en podd om skogsbruk, Skogspodden. Vi får en hel del feedback och kommentarer, vilket vi förstås tycker är kul. Häromdagen var det en lyssnare som hörde av sig och ville vi skulle berätta om de gånger när det gått mindre bra i vårt skogsbruk. Det var ju en bra input, man lyfter gärna fram och pratar om de lyckade åtgärderna medan de mindre lyckade glömmer man snabbt bort och förpassar långt bak i minnet. Men kanske lär man sig mera på sina misslyckanden? Nåväl, vi spelade in ett avsnitt i torsdags och då lyfta vi fram två saker vi hade kunnat göra bättre.

Den första var en markberedning vi gjorde för ett par veckor sedan. Det är en ganska ytfuktig mark där vi har ställt frötallar och planen är att föryngra med vår patenterade metod, plantering av gran och sådd av tall, allt under en skärm av fröträd.

Vi såg tidigt att området i mitten av föryngringen skulle vi låta bli att markbereda eftersom det var så pass fuktigt. Ytterdelarna däremot, där markberedde vi så att vi skulle få bra förutsättningar för kommande vårs föryngring. Men efteråt har vi sett att vi skulle ha avstått från att markbereda en större del än vad vi gjorde. Det visade sig vara fuktigare än vi trodde så det har blivit uppfrysning i form av pipkrake på stora delar av hygget.

Markberedning

Nu ska vi genomföra en dikesrensning så förhoppningsvis blir det bättre efter den, men faktum kvarstår att vi borde ha markberett en mindre yta än vad vi gjorde. Just fenomenet pipkrake är bra att hålla utkik efter, får man det så kan det bli problem med uppfrysning av frön som grott och då dör plantan förstås.

 

Pipkrake
Pipkrake

Ett annat misstag vi gjort är att vi har haft för gammal granskog. Håller man granskogen för länge blir den svag och risken för angrepp an granbarkborrar ökar och det är precis vad som hänt oss på några ställen. Inga jätteangrepp men tillräckligt för att vara ett rejält bekymmer. Här ska vi skärpa oss och jag kommer  tillbaka till vår fight mot granbarkborren vid ett senare tillfälle.