Det luktar granbarkborrar

Jag lovade att komma tillbaka till vårt arbete i skogen som vi gör mot granbarkborren och det ska jag göra inom kort. Men ett annat inlägg först, som är en liten rolig historia.

I somras var jag och min far inbjuden till SkogsElmia för att podda. För er som inte har varit på SkogsElmia så är det en mycket stor skogsmässa som äger rum i skogarna straxt söder om Jönköping. I år var det över 300 utställare från 21 länder och över 20 000 besökare under de tre dagarna som mässan pågick. Skogspodden (dvs jag och min far Bo) hade ett litet tält där vi höll till. Vi gjorde tre poddar, en om dagen, med olika teman. Första dagen var temat ”skogsmaskiner”, andra dagen ”Digitalisering inom skogsbruket” och sista dagen ”Mångbruk”.

Det hela gick till så att jag sprang runt på mässområdet på förmiddagen och gjorde intervjuer med utställare inom respektive område, tre-fyra stycken per dag. På eftermiddagen satt jag i tältet och klippte ihop intervjuerna och publicerade dem i podden. Min far var i tältet när jag var ute och gjorde intervjuer och vice versa. Det hela var mycket lyckat och vi fick träffa många lyssnare som kom in i tälten och pratade skog med oss.

Men det blev lite körigare än vad jag hade räknat med. Dels var mässområdet mycket stort så att ta sig från ena ändan till den andra tog nog drygt 20 minuter. Sedan skulle man få tillträde till personerna att intervjua. I de flesta fall var det inga problem, men ibland fick jag vänta så att de skulle bli tillgängliga.

Klippning och publicering av podd under SkogsElmia

Det var långa dagar med full koncentration och på tredje dagen började jag bli sliten samtidigt som min planering började ta slut. Jag hade tre intervjuer bokade men ville få in ytterligare en den sista dagen. Och de utställare som höll på med mångbruk (dvs jobbar i/med skogen utan att tjäna pengar på själva virkesaffären) var inte så många men jag hade hittat en i katalogen över utställare som jag tyckte lät intressant, nämligen Snifferdogs. Och det här blev kanske den roligaste intervjun på hela mässan. Annette, som driver Snifferdogs, visade sig vara en naturtalang på att prata engagerat och underhållande om ett ämne som hon brinner för och som är mycket spännande, nämligen att använda hundar för att leta upp granbarkborre skadade träd i skogen.

Annette och en medarbetare på Snifferdogs

Och det är helt fascinerande! Hon kan söka av ett område på 5-10 hektar på en timme under gynnsamma förhållanden. Hundens väderkorn går knappt att förstå. När hunden träffar på ett träd eller område som är drabbat så markerar hon och föraren kan då märka ut träd/träden.

Hon berättade också att det pågår ett arbete att använda hundar för att hitta rotröta. Vad kan det finnas för flera användningsområden tro?

Lyssna på henne nedan så får ni höra hela storyn:

 

Bo och Per poddar.