Skogis granar

Igår var jag på Karlaplan i Stockholm och träffade Rebecka och Per, som står och säljer Skogis granar. Rebecka och Per har gått 2,5 år på Jägmästarutbildningen på SLU i Umeå och har alltså kommit halvvägs i sin utbildning och nu står de och säljer julgranar, en tradition som pågått i 56 år! Jag fick en pratstund med dem (som kommer i nästa avsnitt av Skogspodden) och de berättade om försäljningen av årets julgranar. Jag fick bl a höra att granarna kommer från Skåne och de säljer på sex platser runt om i Stockholm. Överskottet går till studieresor, examensarbeten och dylikt (Inte öl och brännvin, som jag trodde). De levererar också granar till Hovet, de säljer både rödgran och kungsgran och har ni inte köpt julgran än och bor i Stockholm så köp av det här gänget så supportar ni en bra utbildning också.

Skogisgänget med en lite större gran!

Jag passade på att fråga dem lite om utbildningen också, varför läser de till Jägmästare, vad gör en Jägmästare och har de någon framtida drömarbetsgivare? Både Rebecka och Per uppskattar friheten att vara ute i skog och natur och friheten verkar även spegla utbildningen, eftersom efter år två finns det stora möjligheter att välja kurser och inriktning på sina studier. De berättade också om den stora gemenskapen som finns inom Jägmästarutbildningen, vilket båda uppskattar mycket.

Per & Rebecka

Hela intervjun, som är på drygt 13 minuter, kommer i nästa avsnitt av Skogspodden (kommer på torsdag 19:e dec), men redan nu får ni ett smakprov på intervjun nedan: