Min far och jag – är med på listan

Skogspodden är med på årets 50-lista som Land Lantbruk​ sätter ihop över de som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna 2019. Det här var kul och oväntat! Det får mig att reflektera över de senaste 4 åren.

Jag har fått uppleva så många utvecklande, stimulerande och roliga saker sedan jag slutade på Ericsson våren 2016. Jag slutade för att lära mig skogsbruk av min far, Bo. Han är född 1933, blev Jägmästare 1959 och har jobbat med och i skogen hela sitt liv. Jag hade tillräckligt med kunskap för att inse att han har den unika blandning av teoretiska studier, praktisk erfarenhet och ett engagement inom skogen som gränsar till besatthet. Jag vill påstå att han är ett unikum, på ett positivt sätt. Vetgirig, provar nytt, reser och lyssnar på hur andra gör. Utvecklar egna metoder som han dokumenterar och följer upp. Han är en förebild och om jag inte tar tillvara på den kunskapen och för den vidare är jag korkad.

Så jag började läsa kurser på Linnéuniversitetet (tillsammans med min fru) parallellt med mitt jobb för att sedan ta tjänstledigt och när ett erbjudande dök upp en halvår senare så slutade jag helt och hållet på Ericsson. Sedan dess har jag jobbat med min far i skogen (han är 86 år men jobbar fortfarande aktivt, bl a med motorsåg när det är lämpligt) och lärt mig mycket av honom, men också från andra personer. 

Jag har, sedan våren 2016 när jag bytte bana, fått uppleva massor.
Bl a fått pris av ur Kungens hand.

Bioekonomiskt forum 2018

Intervjuat och lärt känna otroligt duktiga forskare och andra verksamma inom den skogliga verksamheten, bl a Märtha Wallgren, Mats Nylinder, Herman Sundqvist, Sandra Frank, Björn Ferry, Marie Larsson-Stern, Ola Andersson, Åsa Ek, Mats Bygge, Annette Eilert, Katrin Magnusson, Annika Felton, Urban Nilsson, Tomas Lundmark & Torgny Näsholm och många fler. Jag häpnar nästan när jag skriver alla namn, dels för att det är så otroligt kompetenta och karismatiska människor jag har haft förmånen att intervjua och lära känna, dels att det är så många, många fler än jag tar upp här. Och jag tror att ingen har avböjt att bli intervjuad!

Björn Ferry, en karismatisk och engagerad skogsbrukare

Vidare har jag och Bo arrangerat två stycken exkursioner (en i Småland och en i Bergslagen), där det kommit massor av engagerade skogsbrukare för att utbyta tankar och idéer inom privat skogsbruk, vi har presenterat vårt skogsbruk för kunder på SEB, Handelsbanken och på Linnéuniversitetet.  Vi har också blivit inbjudna att delta på SkogsElmia, där vi intervjuat och träffat massor av trevliga och driftiga skogsmänniskor och på Föreningen Skogens Höstexkursion har vi medverkat och poddat från tre gånger, och vi har blivit intervjuade av ett antal tidningar och medverkat i Klotet i P1.

Urban Nilsson, Annika Felton och Bosse. Annika och Urban är skarpa forskare på SLU

Men kanske det allra starkaste upplevelserna under den här tiden är all positiv respons från våra lyssnare. Vi får väldigt mycket mail och meddelande via andra kanaler och i princip alla är så fantastiskt positiva till podden och öser beröm över oss, vilket är fantastiskt roligt. Det är det som ger oss energi att fortsätta. Häromdagen fick jag ett mail från en rätt stor skogsägare, som lever på sitt skogsbruk. Han skrev att tycker podden är toppen och att han lyssnat på alla avsnitt minst fem gånger. Ett annat trevligt exempel som värmer ens hjärta är en person jag träffade för en tid sedan (han jobbar i skogsbranschen) och han berättade att när Skogspodden kommer ut brukar han följande lördag slå sig ned i sin skönaste fåtölj hemma, hälla upp en kall öl till sig och lyssna in det senaste avsnittet av Skogspodden. Jag ser det här framför mig och ler varje gång jag tänker på det. Tack alla lyssnare!

Vi kommer att fortsätta nätverka och sprida våra idéer om privat skogsbruk via poddar, filmer, bloggar och presentationer även under 2020.
Tack till alla som följer och lyssnar på oss och ger oss feedback, kommentarer och delar med sig av sina kunskaper. Inget gör oss gladare än när vi hör hur någon har provat något de hört i podden och lyckats. Speciellt sådd av tall mellan planterade granar får vi ofta positiv feedback på och det är alltid mycket glädjande!