En nära kontakt med förare och inköpare är värdefullt

I morse åkte vi upp till avverkningen för att se hur det går och det är full fart nu. Två skördare och en skotare kör för fullt så det går undan.

Vår inköpare hade en fundering kring ett område som har blivit betydligt blötare nu än i höstas. Dels har vi inte fått kylan vi ville och dels har det kommit en hel del nederbörd på sistone så där våra två bäckar möts var blötare än vanligt. Efter en promenad på området och lite diskuterande bestämde vi oss för att lämna hela området, dvs vi gör ingen avverkning just där. Det här området vi pratar om är inte så stort och det står skyddat från västliga vindar från en annan skog så det blir bra att den får stå kvar. Vi vill absolut inte ha några markskador det här fina bäckområdet.

Diskussion med vår inköpare Carolina
Skogsbäcken

Vi hann också säga hej till Henrik och hans hund Eko, som åker med i en av skördarna. Henrik var precis klar med ett bestånd och skulle precis flytta till nästa när vi kom till honom. Vi bad honom ta hand om ett nytt vindfälle längs lägen.

Henrik, Eko och Bosse

Den andra skördaren hade börjat på ett nytt bestånd så vi åkte dit sedan. Simon var en bit in i skogen men vi hittade honom också. Han hade en fundering kring ett avlägg som vi pratade om och bestämde hur vi skulle göra.

Simon och Bosse

Jag passade på att åka med en sväng i skördaren med Simon, det är alltid intressant och man får lära sig mycket. Jag brukar alltid fråga om hur underröjningen ser ut (den här gjorde jag förra vintern) och den här var bra enligt Simon.

Stöd för avverkningen

Simon visade en del av alla finesser, bl a hur han, Henrik (den andra skördaren) och Niklas (skotarföraren) ser varandras spår. Det här är speciellt bra då skotarföraren kan följa var skördarna har lagt virke. Kommer det lite snö så syns ju inte det. Man får beundra den tekniska utvecklingen som skett, otroliga verktyg som de har och som ska fungera i en mycket krävande miljö dessutom. Simon berättade att lite då och då behöver han kontrollera att mätningen i skördaren stämmer och då mäter han en eller flera stockar manuellt och kan sedan kalibrera skördaren om det behövs.

Utsikt från cockpit

När det händer så här mycket i skogen samtidigt så känns det bra att ha en nära kontakt med inköpare och förare. Och att vara på plats och se själv hur det ser ut och kunna bolla frågor och funderingar med förarna och inköparen. Det är mycket värdefullt tycker vi.