Har skogen en ljus framtid?

Igår kväll var vi på en ”Skogspub” på Stadshotellet i Lindesberg. Det var några skogsföretag som gått samman och bjudit in oss lokala skogsägare till en middag och en paneldiskussion med några experter. Det är ju alltid kul att höra vad folk har för tankar och funderingar kring sitt skogsägande och det blev bitvis en intressant debatt. Mats Bygge var moderator och han är mycket skicklig och allmänbildad när det gäller skog och skogsägande. Vi har intervjuat Mats i några poddar och jag är glad att jag lärt känna honom. Han är dessutom duktig att sätta ord och sammanfatta vad deltagarna försöker få fram.

I panelen satt också Rickard Axdorff, som vi känner sedan tidigare. Rickard är alltid en frisk fläkt i sådana här sammanhang. Han stickar ofta ut hakan och kan verka lite provocerande för en del, men han tillför alltid debatterna energi och bra innehåll med sitt rättframma sätt. Ett av hans citat som jag kommer ihåg var bl a ”Granbarkborren är ett hot men staten är ett större hot” Det var nog i samband med att äganderätten kom upp till diskussion tror jag men jag kan minnas fel.

Har skogen en ljus framtid? Svar ja

Frågan som diskuterades var om skogen har en ljus framtid och det kom vi fram till att den har. Men det saknas inte utmaningar och hot.

Annars idag har Bosse och jag jobbat med våra vindfällen. Det har tyvärr tillkommit några efter den senaste tidens blåsande och planen är att på några hyggen så upparbetar Bosse och jag dem så tar vi dit en skotare och hämtar timret och på ett par andra hyggen där det blåst ned fler, tar vi hjälp av en skördare också. Men idag började vi jobba med ytorna där det var ett begränsat antal. Det är mest frötallar som fallit men några granar i skogskanten också. Men det var rätt många ändå, vi höll på hela dagen och jag gissar att vi kapat och kvistat ett 40-tal. Det låter mycket? Vi säger 30-40 då. Den första bilden där Bosse sitter på stocken är från ett hygge som vi beskogade våren 2018. Just den där sluttningen är rätt torr och vi fick så den två gånger (samma vår) för första gången ville det inte ta sig tillräckligt. Men nu kom det upp mycket plant, så det ser lovande ut.

Plantor
Plant

Annars såg det mest ut såhär:

Vindfällen
Vindfällen

Det hade också fallit ett par frötallar hos vår granne som vi hjälper så vi kapade loss dem också. Sedan hade hon en tall på lut, som vi kapade loss men den ville inte ramla ändå. Får se om den blåser ned av sig självt eller så får vi ta hjälp av skotaren när han kommer.

PJ

Det är två möra skogsarbetare som går och lägger sig ikväll. Nya tag i morgon, då blir det poddinspelning!