Myrorna stjäl våra granbarkborrar!

Nu har värmen kommit och då blir det fart på granbarkborrarna. Vi var i skogen och sådde idag och på slutet av dagen så vittjade vi de fem granbarkborrefällor som vi har på ett hygge brevid där vi var. I den första fällan var det en del borrar och de tog vi med oss i en hink. I den andra fällan så var det fullt med stackmyror som sprang runt och bar på var sin granbarkborre. Se bild nedan:

Myra vs granbarkborre

Myrorna verkar gå in i fällan och ta sig en borre. Jag gissar att de tar med sig borren till myrstacken och äter upp den eller ger till drottningen kanske? Jag har en stor och fin bok om myror hemma, jag får nog ta och börja läsa den. Men helt klart så hade borrarna inte en chans mot de större och smartare myrorna (jag skriver smartare för de verkar fatta hur man tar sig ur fällan).

Huggsexa om en borre

Vi har fem fällor till som vi ska vittja i morgon, får se om det är samma sak där. Kanske har någon läsare erfarenhet av detta?

Men vi sådde som sagt också idag. Det var inte i vår skog utan en grannes. Vi har hjälpt henne med hela processen, från underröjning och utsyning av frötallar till markberedning, vindfällehuggning och nu sådd. Ingen jättestor yta, kanske en knapp hektar men lite bökig att så för markberedningsfårorna flyter ihop med hjulspåren efter skotaren, som varit där ett antal gånger och kört bort vindfällen. Så har det även varit på vår mark, som ligger intill. Men det här blir bra och även om många frötallar blåst ned så finns det ett antal kvar.

Blandning av markberedning och hjulspår

Glädjande också att på flera ställen så ser man rönnen börjar komma upp. Ett bra tecken att balansen mellan vilt och foder går åt rätt håll, även om det är en bit kvar till ett jämviktsläge.

Rönn

Skogsstyrelsen rapporterade häromdagen att betesskadorna i Götaland hade minskat från 16% färska skador till 14%, vilket är ett trendbrott efter flera år med stigande skador. Glädjande också så har beskogning med tall ökat rejält, vilket är mycket bra! Äntligen lite positiva nyheter på betesfronten (vill ni läsa Skogsstyrelsens pressrelease så finns den här).

Det firar vi med en film om ytsådd: