Besök från Gammelkroppa

Idag fick vi besök av studenter som läser till skogstekniker på Gammelkroppa skogsskola. Gammelkroppa är en högskola i östra Värmland där du kan läsa till skogstekniker, som tar 2 år (120 hp). Det var en vaken och vetgirigt klass som besökte oss, tillsammans med rektorn Lena Karlsson och deras lärare i ungskogsanläggning, Lars Karlsson.

Vi visade våra föryngringar och pratade mycket om vår metod med att plantera gran och så tall i kombination.

Det var många bra frågor och vi märkte att intresset för skog och natur var stort. Alla var engagerade och följde med i diskussionerna och det är ju ett bra tecken. Riktigt kul att träffa så många alerta studenter samtidigt. Lena Karlsson, rektor på skolan, berättade att när förra årskursen gick ut fick alla jobb direkt och vanliga jobb är inköpare, planerare, drivningsledare, inspektor mm. De har också ett nära samarbete med industrin, vilket gör att utbildningen hålls relevant och aktuell.

Vi visade mest yngre bestånd eftersom det var fokus i deras kurs de lästa nu, men vi kikade även in på ett lite äldre stamkvistat bestånd.

Som sista punkt fick studenterna själva prova att så. Vi hade en liten bit kvar att så vid vår första sådd. Jag skrev om den här. Inlägget är i från den 4:e maj och jag tror sådden gjordes torsdagen den 30:e april, dvs för knappt fyra veckor sedan och nu såg vi tydligt de första plantorna som kommit upp. Riktigt kul att se dem och bra tajming att vi såg dem när alla studenter var med. Just de här små plantorna är ju så vackra, se själva!

Det är alltså det som alla tittar på i första bilden.

Alla fick prova att så och det gick hur bra som helst.

Ett trevligt och kul besök, nu hoppas vi att studenterna också tyckte det var intressant och att våra tankar och idéer om vår (alternativa) beskogningsmetod, som kanske under en cykel kräver lite mera arbete vid röjning, men ger en hög kvalitet i slutändan, uppskattades. Vi kanske sådde ett frö…