Levande landsbygd

Förra veckan tillbringade jag och min fru i Vassemåla. Det ligger straxt utanför Vimmerby och är fantastiskt vackert så här års. I år fick vi också sällskap några dagar av mina döttrar och en pojkvän, vilket var extra kul. Vi fyllde dagarna med bad, promenader, bärplockning (massor av körsbär och bigarråer i trädgården), svampplockning (magert resultat) och en del träning.

Smultron

Jag passade på att inspektera sådden jag och min far gjorde här i våras och det ser lovande ut, se bilderna nedan.

Som ni ser så kommer tallplantorna fint. Jag tror det har varit bra förutsättningar i år, både här i Vimmerbytrakten och i Bergslagen. Jag hörde mig för med en del som bor i trakten och det har kommit en del regn, men inga mängder. Ofta lite mindre skurar och det såg man i skogen, det var torrt men det växte på bra. Det kom en del regn när vi var där men bara korta och intensiva regnväder, inget längre ihållande.

På de områden som vi sådde i våras är det väldigt bördigt och det kommer mycket gräs och örter på hyggena. Mera än vad jag brukar se i Bergslagen, är min känsla.

Plantorna får tuffare konkurrens när det är mycket gräs och örter som kommer upp så det gäller att vara snabb med att så direkt efter markberedningen. På ett mindre hygge där vi planterat gran, sådde vi tall som ett komplement förra våren. Vi gjorde det ganska sent, runt midsommar, och det där blev inte helt lyckat. När vi kikade på det i våras så vi väldigt få tallplantor så vi beslöt oss att så igen, nu i våras alltså. När jag nu gick över den sådden så hade det kommit väldigt mycket gräs o dylikt. Jag såg också några plantor men extremt tuff konkurrens. Ska bli intressant att följa utvecklingen där.

Mycket gräs (markberett med högläggning hösten 2018 och sått våren 2019 & 2020)
Några plant även från hygget som var markberett hösten 2018

Jag tittade också till vår lite äldre tallsådd som vi har där. Den sådden 2009 och har utvecklats mycket fint!

Tallsådden från 2009 och jag har en svamppåse i handen.

I hagen mellan vår stuga och min systers stuga betar det ett antal kor och en rolig sak som hände när vi var där var att fyra stycken kor kalvade under tiden vi var där. Min dotter och jag såg en kalv liggandes för sig själv utanför hagen. Jag tog kontakt med Kennet, som äger korna, och berättade om kalven för honom men han förklarade att så gör ofta korna. De lägger kalven någonstans där den får ligga i fred och vila, för de orkar inte följa med mamman och beta hela tiden.

En nyfödd kalv

Senare i veckan såg vi flera nyfödda kalvar och en av dem såg vi när hon var någon timme gammal bara. Vi fick också en pratstund med Kennet som har korna och vi passade på att fråga en hel del så nu kan jag väl ungefär en faktor 10 gånger så mycket om hur man föder upp köttdjur. Nu kunde jag inte så mycket om ämnet innan så det kanske inte säger så mycket men det var lärorikt och intressant. Vi är så glada att Kennet brukar jorden med sina kor och håller landskapet öppet. Det här är verkligen en levande landsbygd!

Nyfödd kalv

En riktigt skön semestervecka nära naturen!