Lite småfix hemmavid

Så här i semestertider kan man försöka komma ikapp med alla projekt man har hemmavid. Jag har ett antal på min att göra lista och nyligen fick jag äntligen bocka av en av dem, nämligen slipa om och olja golvet i köket. För cirka 10 år sedan gjorde vi om köket och i samband med det lade vi i en stavparkett i ek. Innan låg det en sliten och tråkig korkmatta, så ekparketten blev ett lyft. Sedan dess har den slitits förstås och ett antal gånger har vi lagt på lite mera hårdvaxolja för att fräscha upp den men sedan en tid har vi nog tyckt att den behöver slipas något. Inte mycket men för att jämna ut en del ojämnheter och få fram den där fina lystern igen.

Slitet golv

Sagt och gjort, efter lite letande efter bra hyrmaskiner på nätet hittade jag en leverantör i närheten där vi kunde hyra golvslip och en rejäl dammsugare. Själva slipningen var inte så svår, efter ett liten stund fick jag in tekniken och slipade på. Först ett mellangrovt och sedan ett fint slippapper.

Efter slipningen så oljade jag in golvet två gånger med en hårdvaxolja. Blev som nytt, om jag får säga det själv.

Ett annat spännande projekt jag håller på med är mina trissor i gran. Jag tror jag nämnt det tidigare här på bloggen men nu har jag kommit ett steg längre. Målet är att torka stora trissor för att sedan kunna ha dem som bord i någon form. Tyvärr fungerade inte mitt första försök, de sprack. Nu har jag ökat koncentrationen i min blandning och nu väntar jag på att se vad som händer när de torkar. Den tunna trissan har jag haft uppe ur blandningen runt en vecka och den ser bra ut och de lite grövre trissorna har jag helt nyligen tagit upp och det tar nog någon vecka innan de torkar.

Trissorna i badet

 

Jag passade på att olja in den tunnare trissan med hårdvaxolja, förhoppningsvis ger det ett skyddande skikt. Alla tre trissorna är av gran och lite drygt 50 cm i diameter. Skulle vara kul att hitta någon ännu grövre, som den här nedan. Jag borde ha tagit en trissa av den. Nu är den säkert torr och sprucken. Det var ett vindfälle vi tog bort i mitten på juni.

Jag ber att få återkomma med hur det går med trissorna. Om ett par veckor hoppas jag veta mera!