Blommor och bin

Jag och min fru är på semester på Orust och här finns ett mycket trevligt utflyktsmål jag tänkte tipsa om, nämligen Tavlebords Honungsgård. Det är en gård där allt kretsar kring bin och saker relaterat till bin. Det finns ett trevligt café och man kan köpa en massa olika honungsprodukter samt andra produkter där bina bidragit med råvaran på ett eller annat sätt.

Men det jag framför allt gillar med Tavlebords är att man kan lära sig så mycket om bin och deras liv. Bland annat så finns det en massa (äldre) planscher med fakta om bin och en del filmer att se. Det finns också en fin trädgård med exempel på blommor som bina och humlorna älskar. All odling sker ekologiskt.

Mejram, som bina älskar
Rudbeckia
Olika Echinacea eller röd solhatt och Rudbeckia i bakgrunden.
Olika blommor, bland annat Helenium eller Solbrud närmast till höger.

Men den absoluta höjdpunkten är att man kan gå in i en bikupa! OK, inte riktigt gå in men så nära man kan komma. De har nämligen en bikupa i form av en tavla med glas så man kan i lugn och ro studera bina och deras arbete i kupan. Det här är helt fascinerande!

Bikupan i form av en tavla, bild från Tavlebords hemsida

Nedan ser ni en liten film där man ser binas ”dans”. En metod de har för att berätta för varandra var det finns bra drag, dvs blommor med nektar.

Den här ”dansen” visar dels i vilken riktning och hur nära fyndet finns samt intensiteten visar också hur bra fyndet är.

Drottningen är också alltid intressant att studera. Hon är dubbelt så stor som alla andra bin och blir hela tiden uppassade av andra bin i samhället. Hon är viktigast i hela samhället och hennes uppgift är att producera nya bin. Hon anger också hela ”tonen” i samhället. Är bina ilskna och sticks utan att bli provocerade är det kanske dags att byta drottning, till exempel. Se filmen nedan hur hon blir uppassad av sina arbetsbin.

Jag var biodlare en kort period för en tid sedan och har en stor beundran för dessa fantastiska djur och hoppas någon gång i framtiden ta upp biodling igen. Men tills dess får jag nöja mig med att studera dem från utsidan och njuta av nyslungand honung.