Bärplockning och häckklippning

Så här års är det två saker på agendan, bärplockning och häckklippning. Ja, inte granhäckarna förstås, de klipper vi på vintern för att undvika rotröta, men hagtornshäckarna ska klippas. Vi har en på framsidan och en på baksidan av gården. Egentligen är det bären som styr mera när det här ska ske exakt i tiden och i år är de mogna rätt tidigt så nu var det dags. Helena (min fru) plockar bär och jag växlar mellan plocka bär och klippa häck.

Häckarna består av hagtorn och Amerikansk hagtorn. Båda sorterna har rejäla taggar som man brukar få plocka ur kängorna när man är klar.

Numera har vi bra batteridrivna klippare och det gör det hela ganska enkelt att klippa häckarna, det är nästan mera jobb att ta hand om klippet efteråt.

I år har det också växt väldigt bra så häckarna hade vuxit rejält.

Bären vi plockar, som är svarta och röda vinbär samt krusbär, gör vi sylt av och lägger på gröten/filen under vintern. En del svarta vinbär lägger vi direkt utan att koka sylt av dem på gröten också. Nyttigt och gott! Jag tror jag tidigare nämnt tidigare på bloggen att svarta vinbär har en liten prestationshöjande effekt och vi greppar efter varje litet halmstrå som kan förbättra vår prestation!

Det har väl knappast undgått någon att det är ett bra bär år i år, åtminstone i våra trakter. Vi har redan plockat en del blåbär och nu fyllde vi på med de här bären, mycket fina!

I år plockade vi lite mindre än vad vi brukar för vi hade lite kvar sedan förra året men runt 6kg röda, 9kg svarta och 6kg krusbär blev det. Det här räcker ett tag!