Röjning i regnet

Den här veckan är vi i Småland och jobbar i skogen. Vi har röjt en del men vi har också varit och tittat till på i en liten slutavverkning som vi gör i ett granbestånd. Det här är relativt små bestånd och vi hade nog inte planerat att avverka dem nu men med tanke på hotet från granbarkborrarna så gör vi slutavverkningen nu. Det här är ett av de få rena granbestånd vi har och ursprungsplanen var att de skulle avverkas i vintras men det blev ju aldrig kallt här så vi fick ingen tjäle.

Det är lite småblött område så det gick helt enkelt inte att köra där i vintras men i och med att sommaren varit så torr så föreslog vår köpare att vi skulle avverka nu istället. Vi vill ha vinteravverkning och det har vi i princip lyckats med fram till nu, men nu gav vi med oss. Vi vill ha bort granarna och vem vet hur vintern blir? Nåja, skönt att bli av med granen i alla fall.

När vi var förbi och pratade med skördarföraren Emil så berättade han att han hade fällt några granar på 36 meter. Då är det bördigt!

I den del som är lite blötare har vi ställt kvar en liten lövskog och vi har diskuterat hur vi ska beskoga området intill och kanske blir det en del björk där. Det skulle nog bli bra. Där 36 meters granarna stod får det nog bli en del gran förstås men vi sår nog lite tall också skulle jag tro.

Vi har röjt också. Vi prickade in några regndagar lustigt nog. När man röjer i regnkläder så blir man till slut blöt ändå. Antingen genom att regnet letar sig i när man går i slyet eller så blir man blöt av svett, eftersom maskinerna vägen en del och regnkläderna inte andas. Men oftast är det nog en kombination av vatten utifrån och svett inifrån. Duschen och de torra kläderna på kvällen är extra skön de gångerna man röjer i regn.

Vi har ett par sådder där björken börjar bli riktigt tät och hög. I det ena beståndet är det inte så farligt, vi har lövröjt det en tidigare gång men i det andra beståndet var det bitvis mycket tätt med björk, vi är lite sena med röjningen där. Men man kan bli förvånad hur pass väl granen klarar sig under alla björkar. Den växer trots att den står omringad av höga björkar men skjuter ganska höga toppskott ändå. Tallen däremot stannar i växten och kommer långt efter.

Jag hittade en fin oxel som jag röjde fram

Vi hälsade på våra kompisar från i somras förstås. De hade växt en del redan.