På besök hos en genetikexpert och mångbrukare

På väg hem från Småland och Vassemåla passade vi på att besöka Bo Karlsson. Bo är nyligen pensionerad från sitt jobb på Skogforsk, där han var programansvarig för den Svenska genetikforskningen inom trädförädling. Det här är ett otroligt intressant och spännande område där det händer väldigt mycket just nu. Och vem skulle kunna förklara det här bättre än Bo Karlsson? Vi intervjuade honom till vår podd och det var inte första gången. Vi gjorde en kortare intervju med honom när vi var på Föreningen Skogens höstexkursion förra året, utanför Växjö. Redan då sa både Bosse och jag att vi gärna skulle vilja ha med honom igen, fast i en längre intervju.

Det roliga med Bo Karlsson är att han inte bara är forskare inom skogsgenetik, han är också en mångbrukare inom skogen så samtalet kom att handla en hel del om detta också. Den översta bilden visar en stol som Bo själv har odlat fram och byggt från en Douglasgran.

Vad är en mångbrukare, tänker ni kanske? Jo, det är någon som får inkomster från skogen på annat sätt än genom att sälja timmer och massaved, lite förenklat uttryckt. Tidigare så har det varit i princip det enda sättet att tjäna pengar på sin skog men på senare år har fler och fler börjat jobba med alternativa sätt att få inkomster från skogen. Det kan vara att odla pyntegrönt/julgranar, sälja kräftfiske i sin damm i skogen, ordna guidade turer eller forsränningar i skogen, förädla virket själv och sälja nischade produkter och så vidare.

Lyssna gärna på det senaste avsnittet av Naturmorgon i P1, som handlar just om detta. Länk finns här. Eller varför inte lyssna på vår podd, där vi intervjuar fyra stycken mångbrukare. Från SkogsElmia, avsnitt 54 som ni hittar här. Förresten. att göra en podd om skogsbruk, är det mångbruk? Att blogga om skogsbruk?

Bo Karlsson, Birka och Bo Jonasson framför en masurbjörk

Bo har också ett stort arboretum på sin gård i Småland, där han har ett stort antal främmande och inhemska arter. Har har en hel del masurbjörk, som han då och då avverkar och vidareförädlar. Antingen själv, genom att såga upp och tillverka olika saker av dem såsom serveringsbrickor till restauranger, smycken såsom örhängen och armband eller att sälja ämnen till exempelvis knivmakare. Med hjälp av egen såg så styr han helt när och hur det här ska ske. Smart och effektivt!

Vi pratade förstås mycket om skogsgenetik också. Det är det som Bo har studerat, forskat och jobbat med hela sitt liv, mer eller mindre. Att alltid använda det bästa möjliga plantvalet är en av de tre huvudpunkterna i Skogsstyrelsens rapport om 20% ökad tillväxt, har säkert de flesta läst om. Det pratade vi en del om och vi konstaterade att det ställer frågan om fröträd i blixtbelysning. Har man det mest förädlade materialet kan man räkna med, i bästa fall, en tillväxtökning på 20% – 25%. Fröna från frötallarna är antagligen inte förädlade så de ger en lägre tillväxt. Men man kan ju tänka sig frötallar, som ger massor av plant och älgmat, och att så med förädlat material under frötallarna. En metod som vi själva använder oss av.

Bo hade också några riktigt fina bestånd med björk. Det var planterad björk från Ekebo och planteringen ingår i ett skötselförsök som Skogforsk driver. Man provar olika hårda gallringar, hur de växer och vilka resultat det blir.

Björkskogen var fantastiskt fin! Både Bosse J och jag blev ordentligt sugna på att planera björk i något bestånd. Nu hade Bo Karlssons björkbestånd varit hägnat, så klövviltet hade inte betat björken. Det är ju tyvärr väldigt vanligt annars. Hos oss i Bergslagen ser man inte många obetade björkar. Men vi får väl hägna något vi också.

Intill björkbestånden växte en lärkskog med hybridlärk. De växer mycket snabbt och de såg raka och fina ut. Själv tycker jag ofta att den hybridlärk jag ser i Småland har en tendens att bli krokig men det var inget som Bo upplevde som något stort problem.

På den sista bilden ser ni Bo och Bosse framför en Douglasgran och en lärk i bakgrunden. Douglasgranen är ett intressant trädslag som jag tror vi kommer att få se mera av i framtiden. Det pågår mycket försök och provodlingar och snart så kan det vara aktuellt att plantera lite större arealer får vi hoppas. Med i princip bara två dominerande trädslag som odlas i Sverige så är vi sårbara om någon av dem skulle drabbas av en större störning. Det visar ju inte minst de senaste årens barkborre härjningar. Och för några år sedan skrevs det mycket om att diplodia ökade kraftigt på tallen så om vi kunde få ett trädslag till att sprida äggen i så skulle det vara bra. Intervjun med Bo Karlsson dyker upp den 25:e september, missa inte den!