Kanadensiskt gullris – en invasiv art som vi måste bekämpa!

september 13, 2020

För inte så länge sedan var min far intervjuad i Nerikes Allehanda och intervjun handlade om Kanadensiskt gullris (Solidago canadensis). Det är en invasiv art som, om den får fäste, lätt tar över växtligheten helt. Min far har under de senaste 20 åren jagat den här växten kring gården i Bergslagen och i skogen. Spridning har antagligen börjat från trädgårdar, för tidigare så såldes den som en prydnadsväxt, numera tror jag man slutat sälja den.

Skärmdump från Nerikes Allehanda

Vid en tidigare resa vi gjorde körde vi förbi Kopparberg och där i närheten var det stora fält som helt dominerades av det kanadensiska gullriset. Har det gått så långt är det nog svårt att bli av med så om ni har det här gräset, se till att bekämpa det innan det tar över.

En som tog till sig av artikeln i tidningen är Christer, som har rötter i Gusselbytrakten.
Han skickade några bilder till mig hur han håller på att bekämpa gullriset. Tack Christer och bra jobbat!

 

Hur ska man göra då? Arten är perenn, dvs den kommer tillbaka år efter år på samma plats om man inte tar bort den. Se till att inte fröna sprids, det kan man göra genom att klippa av den gula delen och lägga i en sopsäck. Gräv sedan upp rötterna och få bort all jord från dem och sedan ner i plastsäck också. Efter det kan du lämna in säckarna till förbränning på din lokala återvinning. Växten ska alltså inte läggas i kompost någonstans, utan förbränning är det som gäller. Det här skriver också Karlstads kommun bra om, det kan ni läsa här  och här.

Naturvårdsverket har en liten bra film om det här också:

 

Märkligt nog så är kanadensiskt gullris ännu inte med på EU lista över invasiva arter, men däremot finns den med som en art som Naturvårdsverket skriver skall hanteras som om den fanns på listan ungefär. Gullriset finns också med i Artdatabankes risklista (klicka för länk) Där är den listan i högsta riskklassen, ”Severe impact”, så det råder inga tvivel om att den inte hör hemma i Sverige.

Har vi pratat om det i podden?
Såklart vi har, klicka här så kommer du till avsnitt 26 där vi pratar om gullriset (och lite gallring)

Hemmasnickeri
På besök hos en genetikexpert och mångbrukare