En skogspromenad och planering inför vinterns jobb

Idag har Bosse (min far) och jag gått runt i delar av skogen i Bergslagen. Dels ville vi kika till våra äldre granskogar och se om granbarkborrarna hade gjort någon mer skada sen sist. Nu var det inte så länge sedan vi kollade till skogen efter borrar, faktiskt mindre än en månad sedan men det är lätt att missa något och det är alltid bra att se skogen från flera olika håll.

Jag passade också på att gå och titta på ett område där vi hade ganska många träd som var angripna i fjol men som vi avverkade i vintras. Man hör ofta och vi har själva sett, att det är ofta som det blir angrepp i närliggande träd som står kvar men just här hade det inte skett. Skönt att se!

Friska granar
Jo, tack vi mår fint!
Friska granar intill en tidigare drabbad yta

Vi passade också på att planera vinterns eventuella avverkningar. Nu är det ju just den gamla granskogen som är prioriterad att avverka så det här sammanfaller i stor utsträckning. Vi har bland annat tittat på ett litet men mycket gammalt bestånd med gran. Vi brukar visa upp det när vi får besökare för det är gammalt och tätt (i delar av det står runt 1000 stam/hektar) och det står över 550 m3sk/hektar där och det är mycket. Det har klarat sig rätt bra, men visst hittar man döda granar i beståndet och det är alltid tråkigt. Det är hög tid att avverka.

Den äldre granskogen till vänster. Observera de döda granarna i ändan på beståndet
Gammal granskog

Annars så är sådana här rundturer i skogen trevliga. Speciellt när man kommer direkt från storstadens brus och liv också kliver man rakt ut i skogen i Bergslagen och slås av hur tyst, vackert och fridfullt det är i skogen. Man hinner se mycket. Jag såg att en älg (gissar jag) hade gått fram i det höga gräset och betat. Den hade ätit björk och rönn men lämnat tallen. Vi pratar ofta om att ju mer man lämnar till älgen, desto större chans att du får ha tallen ifred. Speciellt rönn älskar de!

Betad rönn men tallen har klarat sig
Betad rönn och sälg men tallen är hel

Man får också passa på att njuta av de fina höstfärgerna i skogen också!

Det var inte bara vi som tycket om att vara ute i skogen, jag har sällan blivit så attackerad av älgflugor tidigare. De var riktigt på hugget idag!