Rekordskörd!

Förra året fick vi en mycket dålig äppelskörd hemma i Stockholm men i Bergslagen var det bättre. I år verkar det vara tvärtom, äpplena i Bergslagen är små och många är angripna av rönnbärsmalen. Vad jag har hört så ställer den till skada på äpplena om det inte finns rönnbär och i Bergslagen är det dåligt med rönnbär i år så det kan nog stämma. I Stockholm däremot finns det rönnbär och vårt gravensteinernträd hade jättemycket äpplen. Så mycket att det blev en rekordskörd.

Trädet är gammalt och högt så det är inte så lättplockat. Men med stegar och plockare så lyckades jag och min fru Helena tömma det rätt bra. Det sitter några kvar i toppen som vi inte når.

Plockningen blev lite extra spännande eftersom den sammanföll med stormen Aila. Extra kul när man är höjdrädd som jag är, men det gick bra.

127 kilo blev det och vi mustade i princip allting.

Musten pastöriseras genom att hettas upp snabbt så den håller minst ett år oöppnad.

På våra 127 kilo äpplen fick vi 90 liter must, det vill säga ett utbyte på drygt 70%, vilket är mycket bra.

Det här är riktigt gott och har ni inte provat det förut så rekommenderar jag det starkt. Det är ett sätt att ta med sig sommaren in i hösten och vintern. Att plocka fram en fem liters box i januari när det är kallt och mörkt blir som att plocka fram solen igen. Och must på egna äpplen smakar förstås godast!