Tips på lyssning

När jag kör bil eller röjer i skogen och lyssnar på radio så är det alltid P1 som jag har inställt. Är det ett tecken på något? Häromdagen lånade min dotter bilen och när jag sedan fick tillbaka den så var en reklamradiokanal inställd. Hmm, det hade nog jag förut också, vill jag minnas.

Men man lär sig så mycket när man lyssnar på radio och poddar. Till exempel så råkade jag lyssna på Klotet i P1 nyligen och det var riktigt intressant. Det handlade om granbarkborrar och deras framfart i skogen. Inte bara i Sverige utan även nere i Europa. I programmet var bland annat Martin Schroeder på SLU intervjuad. Han är professor i skogsentomologi vid institutionen för ekologi på SLU och han forskar om granbarkborrar. Stark lyssningsrek på programmet, som ni hittar här

Lustigt nog så såg jag ett annat intressant program som Klotet har gjort och det handlar om byggbranschens klimatskuld. Det är en fråga som jag ganska ofta funderat på, varför skrivs det inte mer om det? Ända sedan jag intervjuade Sandra Frank på Folkhem har jag funderat på det. Folkhem är det företag som projekterade, konstruerade och byggde trähusen i Sundbyberg. När de byggdes jobbade jag i Kista så jag sprang eller cyklade förbi bygget flera dagar i veckan.

Det var intressant att se husen växa fram och de blev nog lite av startskottet på trähusbygge i flerfamiljehus i Sverige. Sandra, som är otroligt karismatisk och kunnig, berättade hur folk från hela världen vallfärdade till bygget för att se hur man kan bygga högt i trä. Sandra berättade också om vilka stora utsläpp som att bygga i betong och stål medför.

Här hittar ni Klotets program om byggbranschens klimatskuld och här hittar ni Skogspoddens intervju med Sandra Frank på Folkhem

När ni ändå har framme hörlurarna, varför inte lyssna på Klotets avsnitt när min far och jag är med? Det avsnittet, som handlar om skogsskador sett från försäkringsbranschens ögon, heter ”Vem vill försäkra din egendom i det nya klimatet?” och det hittar ni här.

Från Klotets sida på SR