Nu röjer vi löv igen

Om det är någonting som alltid återkommer när man brukar sin skog så är det lövröjning, dvs att röja bort framför allt björk, i bestånd av gran/tall bestånd. Björken växer så mycket fortare så man måste hålla efter den så den inte tar över. Granen tål lite skugga men det blir rätt ful när en björk står och piskar den i vinden. Och den växer förstås långsammare med björkkonkurrens. Tallen behöver mera ljus och där är det viktigt att röja bort den björk som övertoppar tallen. Vi vill ju att tallen så fort som möjligt kommer upp i älgsäker höjd, vilket man brukar säga är 4-5 meter. Nu nåt inte älgen så högt förstås, men ibland när den är på det humöret så bryter den ned tallen och det räknar man med att när tallen är 4-5 meter så är den så pass grov att älgen inte rår på att bryta ned den längre.

Nu röjer vi inte bort allt löv förstås. Vi lämnar all RASE och oxel, även om den övertoppar barret. Och sedan lämnar vi det som är undertryck av björken. Vårt mål är att det alltid ska finnas gott om mat för klövviltet så hen lämnar våra tallar i fred. För den som vill höra mera om detta och även höra en expert på området så kan jag rekommendera vår intervju med Märtha Wallgren på  Skogforsk(du hittar den intervjun i avsnitt nummer två av podden som du hittar här).

Men tillbaka till vår återkommande röjning. Vi räknar med att röja två-tre gånger innan våra barrträd är uppe i den höjd att det går att ställa slutförband. Och det finns alltid några bestånd där det är dags att röja, eller snarare där det var dags att röja för ett tag sedan. För det verkar vara en naturlag, att man ligger alltid lite efter med röjningen. Och det säger i princip alla skogsägare jag pratar med. Men det finns förstås olika grader och vi har jobbat hårt de senaste åren för att komma ikapp och så mycket efter ligger vi inte längre i Bergslagen (och i Småland har vi tagit in hjälp).

Röjningen vi påbörjade idag ligger längs vår skogsbilväg in i skogen och varje gång vi åkt förbi så har vi sett hur björken börjat utmana tallarna och granarna och vi har tänkt att här måste vi snart röja. Och med det här tråkiga varma vädret så törs vi inte röja gran så då tog vi tag i vår lövröjning.

Det är ett bestånd på knappt tre hektar och beskogat våren 2015 med vår vanliga metod, glesplantering av gran och sådd av tal mellan granarna. Beståndet ser ut att komma fint, en del granar ligger lite före men inte så många. Tallen kommer fint på de flesta ställen trots ganska mycket konkurrens från gräs och örter, det är SI G28.

Man kan se att det nyligen gått något klövvilt förbi, högst troligt en eller flera älgar. Den har ätit både björk och tall, kan man se. Men det finns fortfarande mycket tall kvar.

Här har antagligen älgen varit framme

I nedre delen av beståndet har vi planterat en del Sibirisk lärk. Inte så många men det är ett antal som är så vackra på våren när de får sina ljusgröna barr. Nu när barren är tappade är de inte riktigt lika vackra.

När jag höll på med röjningen kom Ove på besök. Han har en tid pratat om att han vill prova vår batteriröjsåg och idag var en lämplig dag. Han blev stormförtjust och åkte in till stan efteråt och köpte en direkt.

Vi hann inte klart men vi kom en bit på väg och visst ser det rätt bra ut?