Poddinspelning och blåst

Vi har poddad igen och det var avsnitt 73 vi spelade in. Det kommer ut på fredag denna vecka och handlar om produktion av kvalitetstimmer. I vårt skogsbruk så strävar vi efter att få fram så mycket bra timmer som möjligt, vi försöker ta fram det bästa skogen kan producera och det ger långlivade produkter som binder CO2. Det ger bäst betalt också. Jag tror de flesta skogsbrukare strävar efter att producera timmer men jag har stött på de som säger sig satsa på att enbart producera massaved också. Det finns säkert alla varianter och det är ju det som ger den stora biologiska mångfalden, 320 000 privata skogsägare som agerar lite annorlunda från varandra. Men om ni är intresserade av hur vi gör och tänker kring kvalitetstimmer så lyssna in nästa podd.

Inspelning i Bergslagen

Min far och jag började podda våren 2016 och vi hade ingen aning om hur podden skulle tas emot, skulle vi få några lyssnare eller skulle vi prata för döva öron? Det var förstås mycket att lära sig i början eftersom jag har skött allt det tekniska själv. Efter lite letande så hittade jag ett gratis redigeringsprogram för ljud. Jag hittade också tips om utrustning att podda med. Efter jag köpt inspelningsutrustning och mikrofoner, stativ mm så satte vi igång. På Youtube hittade jag instruktionsfilmer på hur man använder redigeringsprogrammet, vilket inte var så jättesvårt. Jag tog även kontakt med några som jag tyckte gjorde en bra podd och träffade dem och fick en hel del tips också. Sedan drog vi igång och på den vägen är det.

Nu har vi hållit på fyra och ett halvt år och släppt snart 73 avsnitt, med ca 2 700 lyssningar per avsnitt. Vi hade förstås gärna sett att det var några fler som lyssnar, men som kul är så ökar det hela tiden. Och många är relativt unga också. Roligt nog så har vi fått bra betyg på Itunes, se bild ovan. Vi försöker förstås förbättra oss hela tiden och vi får en hel del feedback, vilket är kul. Och vill man se hur vi ser ut så finns vi på knappt 30 filmer i vår Youtube kanal.

Ibland får vi frågan varför vi håller på och det är nog för att vi båda tycker det är roligt att dela med oss av vår kunskap. Det är förstås framförallt min far som är experten, men jag lär mig mycket av honom hela tiden och förhoppningsvis är det några lyssnare som också kan använda sig av det vi pratar om. Hela projektet är ett hobby projekt, inget vi gör för att tjäna pengar även om vi har några sponsorer just nu. De hjälper oss att hålla igång podden så vi inte behöver betala allt själva.

Tyvärr har det börjat blåsa igen som alla säkert har noterat. Det, tillsammans med den mycket milda och blöta hösten gör skogen stormkänslig. Och när vi åkte förbi en av våra fröträdställningar häromdagen såg vi att vi hade tyvärr en del vindfällen. Jag räknade till ca tio stycken och det var bara på ett område och nu i veckan ska vi undersöka de andra.

Den gamla linden på gården har också fått sig en kyss av vinden, se bilden högst upp i inlägget. Det är nog tredje gången den blåser sönder på kort tid, det är snart inget topp kvar alls. Jag såg att prognosen för de kommande tio dagarna ser lite bättre ut, mindre vind och lite kyligare. Hoppas på ännu mera kyla så vi kan börja med våra underröjningar inför de gallringar vi har i vinter. Det kom förresten lite snö i slutet på förra veckan, inte mycket men marken blev vit. Och det lyser upp fint tycker jag, se själva på bilderna nedan.