Vad är det för bär?

I morse när jag kom upp till Bergslagen från Stockholm så var det bara snabbt in i huset, byta om och ordna en matsäck och sedan iväg till skogen igen. Jag skulle nämligen träffa min kusin Jonas i skogen för vi håller på att förbereda vinterns gallringar. Det här gör normalt Jonas själv, men jag tycker det är så lärorikt att jag vill gärna vara med när Jonas digitaliserar och förbereder traktdirektiven. Gallringen, som vi alltså sålt till Jonas och BillerudKorsnäs, består att några olika bestånd i olika delar av skogen. Inga större sammanhängande områden, men inte jättesmå heller.

Ett av bestånden ligger intill ett fint kärr. Som ni ser så har jägarna haft ett torn här, men jag tror inte det används längre. Jonas berättade att det brukar finnas tranbär på myren och det var vi tvungna att undersöka.

Jorå, det fanns en hel del tranbär. Jag har aldrig plockat dem men man kan göra sylt eller gelé av dem. Eller vargtass om man är lagd åt det hållet.

Men vi sprang vidare och gick runt området som skulle gallras, inga märkvärdigheter. Det enda större sak att ta hänsyn till som vi stötte på var en liten fin skogsbäck, som Jonas satte upp naturvårdsband runt och lade in en markering i kartan.

Vi har utvecklat ett system när vi markerar och digitaliserar gallringar. Jag går först och följer linjen där gallringsgränsen går, det är ofta där vi har varit tidigare och stämplat. Och när jag går 5-10 meter före Jonas så ser han var jag går och kan lätt följa efter mig men undvika de gånger jag kommer lite snett och behöver justera kursen något. Snabbt och smidigt går det.

Skogsbäcken i bakgrunden

Vi kom fram till en rätt brant slänt med gran i som vi bestämde att lämna orörd. Den har bara röjts rätt hårt, så det blir ingen gallring innan slutavverkning. Det är brant och stening och skulle inte bli bra om vi försökte oss på att gallra där.

Branten som vi lämnar orörd

Efter en förflyttning i bil till ett annat område så gick vi runt en fin kommande andragallring. Där fick vi dra om utfartsvägen för den man använt förra gången var lite för mjuk och blöt. Jonas visade hur han använder sig av markfuktighetskartorna för att hitta stråk dör skotaren kan gå utan risk för sönderkörning.

Nu är förberedelserna klara inför vinterns gallringar, nu vill vi bara ha lite kyla också.

En vacker dag, diset låg som ett lock över oss.