Produktion av kvalitetstimmer

Ny vecka och nya möjligheter! Och snart är vi inne i december, en roligare månad än november helt klart. Och vi har släppt vår podd, där vi pratar om produktion av kvalitetstimmer. Nr 73 i ordningen och ämnet är något som vi återkommer till. En del påstår att kvalitén på skogen inte är så viktig längre och att nya tekniker, såsom fingerskarvning, gör att det går att få fram bra virke trots en något sämre kvalitet i skogen. Kanske ligger det något i det, vem vet?

Här har vi markerat huvudstammar, som vi stamkvistat

Men vi fortsätter vår strävan av att producera kvalitetstimmer, vi tror på det konceptet. Det känns helt rätt och riktigt. Att få fram bra timmer som kan användas till möbler, byggnadsmaterial, lister, fönsterämnen och paneler och liknande är målet. I längden tror vi att det lönar sig, både för oss som liten privat skogsbrukare men även för alla användare av slutprodukterna. Och för planeten förstås eftersom vi bygger in CO2 i långlivade träprodukter.

Timmerställning 

Ovan står vi framför ett av våra finare bestånd. Förra vintern gallrade vi bort granen och nu står det en fin timmerställning kvar där de flesta tallarna är stamkvistade. Nu ska de bara stå och växa till sig ett antal år och producera kvalitetsvirke. I filmen nedan pratar vi om beståndet på bilden ovan. Vi vil ha mer sådan här skog!