Forskningsagendans dag 2021

Igår deltog jag i Forskningsagendans dag. Vad är det för något kanske ni undrar? Jo, det är Skogsindustrierna som ordnar en konferens där Skogsindustrierna och dess medlemmar presenterar och diskuterar aktuell forskning inom skogsindustrin. Så här skriver de om dagen ”En konferens med fokus på aktuell skoglig och skogsindustriell forskning med fokus på konkurrenskraft, marknad, digitalisering och utvecklingspotential. Tema för konferensen: Så bidrar skogsindustrins forskning till Sveriges konkurrenskraft.

Det här var tredje gången jag var och de två tidigare gångerna har konferensen skett live i Wallenbergsalen på IVA i Stockholm men igår så var hela presentationen digital så man följde den via nätet. Det var över 600 deltagare, jämfört med kanske runt 250 när konferensen var live och det är alltså Skogsindustrierna som driver Forskningsagendan och konferensen. På bilden nedan ser ni vad Skogsindustrierna skriver om syftet med skogsforskningen i Sverige. Och vad är då skogsindustrierna? Jo, det är ”branschorganisationen för massa-, pappers- och den trämekaniska industrin och de  företräder ett 50-tal massa- och pappersbruk, 120 sågverk och ett 40-tal andra företag inom skogsindustrin”.

 

Det var många bra presentationer och för att nämna några tycker jag Göran Sandberg, som representerar Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). Det här är en helt otrolig stiftelse som grundades redan 1917 och som då bestod av aktier i SEB och Investor för ca 20 miljoner kronor. Nu delar stiftelsen ut årligen ca 2 miljarder kronor och har ett värde på över 130 miljarder kronor. Svindlande siffror! Göran var med även förra året och berättade då också om vilka skogliga donationer som sker i KAW och det är inte lite. Igår sa han att ca 2,5 miljarder kronor kommer de att donera de kommande åtta åren till forskare som forskar inom skogsindustrin. Och då har de redan plöjt ned ett par miljarder de 10-20 senaste åren redan, i bland annat Wallenberg Wood science Center.

De har också ett stort antal forskare  som får finansiering i fem år och så får de forska om precis vad de vill, så länge forskningen ligger i absoluta framkanten. Göran nämnde att fem av dessa är verksamma inom skogen, bl a Ove Nilsson på SLU och jag tror att både Tomas Lundmark och Torgny Näsholm finns med där också, både har vi intervjuat i Skogspodden. Hela KAW är fascinerande och att de donerar så här stora summor är fantastiskt bra och jag tror att många inte har en aning om detta. Jag försöker följa med i vad som sker i Sverige men det var först för ett år sedan på den här konferensen som jag hörde talas om de här enorma summorna som KAW donerar till forskningen i Sverige (den ska vara landsganglig enligt stadgarna). Sverige har ett högt anseende (tror jag) på forskningen generellt och vi har många stora företag som bygger på uppfinningar. Kan vi gissa att Nobel (via Nobelpriset) och Wallenbergarna via Wallenbergstiftelserna har ett finger med i spelet? Jag tror det, vad tror ni?

Den andra presentationen som jag tänkte nämna är den som Anders Carlsson på Derome gjorde. Han pratade och visade hur Derome har byggt upp en process för tillverkning av trähus. Det byggs i moduler inomhus som sedan transporteras och byggs ihop på plats som lego, fast lite större. Mycket effektivt och standardiserat och med en hög grad av automatisering. Han nämnde också att byggandet i trä ökar nu kraftigt, vilket är kul att höra. Att ersätta stål och betong (som genererar ofantliga mängder CO2) och ersätta det med trä (som binder CO2) måste vara den lägst hängande frukten av alla i vårt klimatarbete, den hänger så lågt att det nästan är fallfrukt.

Men varför läsa om deras presentationer här när ni kan se dem själva? Brygg en kopp kaffe, sätt er tillrätta och kika in på hela presentationen nedan: