Sång till Bergslagen och en intervju på gång

Jag kan tips om en trevlig och annorlunda film som finns att se på SVT Play, nämligen ”Sång till Bergslagen”. Jag och min fru såg den häromdagen och det är en stillsam film som ger ett nedslag hos ett antal personer i Bergslagen. Det är allt från små barn i skolan till äldre kvinnor och farbröder i små stugor i skogen. Gemensamt är att de bor i Bergslagen, flera ganska nära våra trakter. Filmen visar upp miljöer och människor från bland annat Guldsmetshyttan, Storå, Vasselhyttan, Kopparberg, Löa och Bångbro och ett antal andra vackra platser i Bergslagen. Guldsmedshyttan och Storå är samhällen som vi ser från Gusselborg, i ändan på sjön Råsvalen som ligger nedanför gården.

De visar en del från gjuteriet i Guldsmetshyttan, Guldsmedshytte bruk, där jag varit en del. Jag jobbade tidigare på Sandvik och vi gjöt en del av våra produkter där. Det var stora valser till valsverk och det som var speciellt var att vi gjöt in en ring av hårdmetall i gjutjärnet. Sandvik, som är störst i världen på hårdmetall, har patent på detta och jag tror vi var ensamma om denna produkt.

Det är inte en helt enkel operation eftersom hårdmetall och gjutjärn har helt olika egenskaper och risken var alltid att få sprickor mellan de olika materialen (pga att de krymper olika mycket när de svalnar). Nåväl, vi ska inte gå för djupt i detta men det var otroligt intressant att få vara med vid en gjutning, enorma mängder energi och värme som hanteras. Man får se lite på filmen. Det är över 20 år sedan jag slutade på Sandvik och ännu längre sedan jag var där men då ägde Sandvik Guldsmedshytte bruk, numera ägs det av Vestas och man gjuter hus till vindkraftverk där bland annat.

Här ser man gjutjärn i botten och hårdmetall i de fyra spåren på ovansidan. Tvärsnitt av ev vals som skulle kunna vara för valsning av grov ståltråd eller armeringsjärn kanske?

Det var också en del fina naturscener i filmen så jag tycker den är värd att titta på. Gå in på SVT play och sök på ”Sång till Bergslagen”

I morgon ska jag göra en intervju för Skogspodden och det blir väl några rader om resultatet här på bloggen också. Jag ska intervjua Oscar Nilsson, nybliven skoglig doktor från SLU. Har har disputerat inom ett område där han jämfört tillväxten på gran och tall. Avhandlingen heter ”Establishment and growth of Scots pine and Norway spruce – A comparison between species” Om ni har några frågor som ni vill skicka med så är det bara att lämna en kommentar så tar jag med dem. Ska bli intressant att höra Oscar berätta om detta intressanta område!