Establishment and growth of Scots pine and Norway spruce

Establishment and growth of Scots pine and Norway spruce – A comparison between species” så heter Oscar Nilssons doktorsavhandling, som han försvarade för drygt en månad sedan. Jag intervjuade Oscar igår, via Zoom (alltså över datorn), och det var verkligen intressant. Oscar har under fyra och ett halvt år studerat och jämfört tillväxten mellan gran och tall på samma mark, våra två stora trädslag. Det här skulle man kunna tro att vi har järnkoll på, jägmästarutbildningen startade ändå 1829 i Sverige, men det har vi inte. Det har väl skrivits och forskats en del i detta, men inte så mycket som man skulle kunna tro.

Oscar i fält

När vi för knappt två år sedan intervjuade Tomas Lundmark, en av tungviktarna inom skogsforskningen på SLU, berättade han en liten rolig anekdot (som jag möjligen redan har skrivit om, ber om ursäkt i så fall), nämligen att han och Urban Nilsson (en annan tungviktare inom dito ämne) bilade tillsammans i Norrlands inland och satt och pratade skog förstås. Efter ett tag kom de in på tallens respektive granens produktionsförmåga på olika marker och med viss förvåning konstaterade de att här sitter vi, två professorer inom skogsskötsel, och vi vet inte om det är tallen eller granen som producerar mest!

Denna bild visar hur granen lider även på den bördigaste lokalen, belägen på Söderåsen i Skåne i ”etablerings-studien”. Och detta är i den barskrapade markbehandlingen. Tallen däremot, påverkas inte alls. Foto: Nils-Anders Färdmo, SLU

Oscars arbete handlar just om denna jämförelse och jag intervjuade honom nästan en timme igår och lärde mig mycket nytt. Han har dels studerat granen och tallens tillväxt de första sex åren på samma mark och jämfört hur fort de växer beroende på olika markegenskaper, dels har han undersökt tillväxten under en längre tidsperiod och jämfört trädslagen mot varandra, också på samma mark. Vidare har han undersökt tallens tillväxt i monokultur respektive i en blandskog och vilka effekter det blir när man ersätter en tallskog med en granskog.

En del av resultaten är häpnadsväckandes. Lyssna på några godbitar här, drygt tre minuter av intervjun (klicka på play symbolen så kommer klippet):

Som ni hör ovan så är det här mycket intressant och delvis helt nya insikter. Men, självklart får man ha is i magen när resultat som detta redovisar, vilket Oscar påpekar många gånger i intervjun. Resultaten han redovisar gäller just på den marken där de är utförda och förhållandena skiljer sig mycket åt mellan olika delar i landet och mellan olika marker, så man får inte dra förhastade slutsatser och utgå från att Oscars resultat gäller överallt och alltid. Men man ska definitivt ta till sig av hans arbete och fundera på hur man själv kan utnyttja resultaten.

Urban Nilsson och Oscar Nilsson

Att tallen kan prestera så här bra jämfört med granen fick vi ett smakprov av redan på höstexkursionen 2019. Bilden nedan visade Urban Nilsson upp på en programpunkt på Föreningen Skogens Höstexkursion (som Södra var värd på) i skogarna utanför Växjö i slutet på september 2019. Klicka också på ljudfilen så hör ni Urbans ord också (Urban var biträdande handledare till Oscar Nilsson, Karin Hjelm var huvudhandledare)

Bild som Urban Nilsson visade upp på Höstexkursionen 2019

 

Personligen tycker jag detta är ett mycket intressant ämne och jag hoppas det kommer fram mera nya kunskaper inom området den kommande tiden. Och det kommer det säkert att göra, sådana här avhandlingar brukar ge upphov till nya forskningsprojekt. Oscar själv har precis börjat på Skogforsk i Ekebo och jag är säker på att han kommer att följa området, han verkar verkligen brinna för skogsskötsel.

Om jag ser hur vi själva gör och pratar om i podden så är vår vanlige beskogningsmetod att glesplantera gran och så tall mellan granarna, allt under en fröträdställning. Och det här gör vi högt upp i bördighetsklasser, upp till G30/G32 och det funkar fint tycker vi. Lätt att bli hemmablind men jag tycker det stämmer väldigt bra med det som Oscar har kommit fram till i sin forskning. Men lyssna på Skogspodden avsnitt 75 (kommer fredag 29:e januari) och döm själva.

Medan vi väntar på nästa podd kan vi kika in på denna film, inspelad våren 2020. Det är från en beskogning gjord 2011. En G28 där vi planterade gran och sådde tall i kombination. Bra fart på det beståndet idag. Observera de fina blandbestånd som drönaren flyger över straxt ovanför beståndet där vi står. Det är äldre (16-18 år) och också beskogat med plantering av gran och sådd av tall och är riktigt bördigt, G30. Just i denna film blev det ett tekniskt problem med ljudet, vilket jag ber om ursäkt för. Men det går att lyssna ändå rätt bra tycker jag.