I väntan på sådd

Vi ligger i startgroparna för att dra igång årets beskogning men det ser ut som vi får vänta lite. Vi hade planerat att börja nästa vecka men det kom ju en del snö rätt nyligen och det är fortfarande kallt och blött i skogen så vi får lugna oss lite. När ska man börja så, är en fråga som dyker upp i bland och häromdagen intervjuade jag Ulfstand Wennström, som är forskare på Skogforsk. Han forskar inom sådd och skogsförädling. Så här sa han när vi pratade tidpunkt för sådd på våren:

Hela intervjun, som jag tycker var mycket intressant, kommer i nästa Skogspodd i slutet på april. Ulfstand är en av de få som forskar om sådd i Sverige så är man intresserad av ämnet så kan det vara intressant att lyssna på den.

Jag har ju hållit på med en röjning som jag skrivit om några gånger här på bloggen och den blev jag klar med förra veckan. Skönt att kunna bocka av den i skogsbruksplanen. Beståndet ser i huvudsak bra ut, längst i norr var det tyvärr rätt lite tall men den fanns några stycken.

Det är en fin plats, man har en vid utsikt. Man ser röken från BillerudKorsnäs anläggningar i Frövi och Rockhammar bland annat. Till Frövi är det över 30 km, så det är en bit.

När man går däruppe och ser all skog så inser man vad mycket skog det finns i Sverige. Det känns väldigt långt ifrån de beskrivningar av nuläget som en del i miljörörelsen och DN ägnar sig åt när de pratar om monokulturer och trädåkrar. Visst finns det också men det mesta av skogen som åtminstone jag ser är väldigt varierande och det är tack vare att vi har 320 000 privata skogsägare som sköter sin skog på sitt sätt som skapar variation och biologisk mångfald. Tänk om vi bara hade en ägare som skötte all skog på samma sätt, då tror jag att risken för problem skulle vara överhängande.

Platsen med utsikten är så pass vacker att när vi skulle fotograferas för en skogstidning så tog vi med fotografen dit upp.

Vi har också fått hjälp av Ove att snygga till en väg som vi ska använda vid den kommande beskogningen. Den hade farit lite illa när vi avverkade men nu blir den fin igen.

Alltid kul att träffa Ove i skogen, han har alltid några kul skogshistorier som han delar med sig av. Duktig med grävmaskinen är han också, en tillgång att känna honom. Liksom många andra i närheten, såsom Alf och Gunnar, som har hjälpt oss med en del vindfällen. Suveränt att ha skogsgrannar som hjälper varandra!