Planteringen är igång!

Vi har velat lite fram och tillbaka om vi skulle dra igång beskogningen den här veckan eller nästa och länge såg det ut som nästa men så blev det ju världens högtryck så vi var inte sämre än att vi kunde ändra oss och börja den här veckan istället. Idag närmare bestämt.

Vi börjar som vanligt med att plantera gran. I år drar vi ned på dem till ca 700 stycken per hektar, det får räcka. Sedan kommer vi i vanlig ordning att så tall mellan dem men det blir nog inte förrän nästa vecka. Vi har en hel del att beskoga i år, runt 17-18 hektar. Betydligt mer än vanligt men det var gamla granskogar och granbarkborren började bli lite väl förtjusta i dem så vi valde att slutaverka den här gamla granskogen. Nu kommer det att bli betydligt mera tall i den nya skogen. Barrblandskogar med ett inslag av björk är vår melodi.

Men vi börjar alltså att plantera ca 700 granar per hektar och det gör vi genom att plantera i varannan harvfåra med 3,5 meters mellanrum. Fast som alltid så får ju planteringspunkten bestämma i detalj var vi hamnar men siktar vi på 3,5 meters mellanrum så kommer vi nog rätt nära ca 700. Sedan blir det sådd med tallfrö 7-10 frön per meter så att vi får våra 300 gram tallfrö/hektar.

Sedan har vi några tallar som vi planterar också, mest för att se hur de klarar sig. De sätter vi nära vägen, tanken är att den lilla trafiken av bilar och människor ska skrämma älgen något så vi får ha våra planterade tallar i fred. Likaså med den Ryska lärk som vi planterar (jag har alltid sagt Sibirisk lärk men på Skogforskdagarna sa de Rysk lärk så det är kanske det man ska säga? Jag måste kolla vilken vi har, man får nog gå på det latinska namnet för att vara säker på vilken sort som menas).

Om ni har lyssnat på intervjun med Oscar Nilsson så vet ni att granen vill ha nära till humus för att växa bra de första åren.  Om det står i mineraljord och har långt till humus så står den nästan still eller växer väldigt långsamt de första 3-4 åren och det kan ju vara bra att tänka på när man väljer planteringspunkt. Å andra sidan så gör det inte så mycket att den växer långsamt i början för oss, eftersom tallen börjar som frö och ligger efter granen från början. Kan ju också vara värt att tänka på.

Som tur är så har vi hjälp av Magnus med planteringen. Han är snabb och duktig och han hade ett smidigt bärsystem där han satte fast de hela plantlådorna och då fick med sig 200 plant. Ingenjörsmässigt! Jag fick nog inte med mig mer än 150 stycken i mina plastbaljor men det räckte rätt bra.